Сметната палата прати на данъчна проверка 275 души, заемащи висши

...
Сметната палата прати на данъчна проверка 275 души, заемащи висши
Коментари Харесай

Кои управници не декларираха участията си във фирми

Сметната палата прати на данъчна инспекция 275 души, заемащи висши длъжности, поради несъответствия сред имуществените им заявления и приходите им.

По закон всяка година до 30 април хората на обществени длъжности като президент, министър председател, депутати, министри, зам.-министри, кметове би трябвало да афишират имуществото си в Сметната палата в специфични заявления, които са обществени. Към 20 март 2017 година в листата на задължените лица влизаха 2627 души, които нарастват почти двойно, като се включат съпрузите им.

Всички те заявяват недвижимото си имущество, в това число аграрни земи, транспортни средства, банкови влогове и заеми над 5000 лева, налични парични средства, акции, и дялове в сдружения.

Одиторите са излезли със 147 изводи за несъответствия на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, подали годишни заявления или уведомления през 2017 година За други 128 души на управителни постове има несъответствия сред встъпителни и финални заявления за интервала от 1 януари до 10 ноември 2017 година В огромна част от случаите несъответствията са свързани със забравено регистриране на данни на брачна половинка или брачната половинка, възнаграждения, ниви, добита част от парцели.

Кметицата на община Дългопол Красимира Анастасова не е вписала лекарската процедура на брачна половинка си доктор Димитър Анастасов.

Емил Кало, който е в управлението на АБВ, пък е не запомнил да уточни хонорар от 200 лева, както и 2160 лева на брачната половинка си.

Конституционният арбитър Мариана Карагьозова не е заявила приходи на брачна половинка си за 47 974 лева

Общо за 17 народни представители от актуалното 44-то Народно заседание Сметната палата е открила несъответствия. От тях 9 са от Българска социалистическа партия, трима от " Воля ", по двама от ръководещото болшинство ГЕРБ и " Обединени патриоти " и един от Движение за права и свободи.

Двама депутати с пропуски в документите са от ГЕРБ. Даниела Малешкова не е показала присъединяване на брачна половинка си във компания " Тракия строй ПЗ " ЕООД. Народният представител Таня Петрова пък не е заявила притежавано право на прилагане върху жилищна постройка на два етажа с разгъната застроена повърхност от 285 кв.м, издигната в парцел с повърхност от 1300 кв.м в село Радево, община Аксаково.

Деветимата депутати от левицата, в чиито заявления са открити несъответствия от страна на Сметната палата, са Весела Лечева, Жельо Бойчев, Петър Кънев, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Димитър Георгиев, Иван Димов, Иван Генов и Михаил Христов. Пропуските са свързани с непосочена лека кола на брачната половинка, присъединяване във компании или приходи.

Националната организация по приходите ще би трябвало да ревизира и петима свои шефове, за които Сметната палата е намерила несъответствия.
Това са Александър Георгиев, Венелин Найденов, Гавраил Забуртов, Николай Мишовски и Росен Бъчваров.

С най-вече пропуски са декларациите на кметове, зам.-кметове и ръководители на общински препоръки, демонстрират оповестените данни на Сметната палата. По-голямата част от тях са от дребни общини като Пирдоп, Кричим, Исперих, Две могили, Аврен, Сапарева баня.
тагове властник приход компании власт счете палата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР