Сметната палата планира през тази година да одитира няколко големи

...
Сметната палата планира през тази година да одитира няколко големи
Коментари Харесай

Сметната палата влиза в ББР и “Марица Изток 2”

Сметната палата възнамерява през тази година да одитира няколко огромни държавни и общински сдружения и предприятия, които са на загуба.
Едно от сдруженията е „ Столичен автотранспорт “ ЕАД, чийто едноличен притежател на капитала е Столична община. Към 31 декември 2020 година то регистрира насъбрана загуба от над 33 млн. лева, която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи предстоящи кредитни загуби в размер на над 10 млн. лева
Одит ще бъде изработен и на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, което ръководи забележителна по мярка и стойност обществена държавна благосъстоятелност. За 2020 година след данъчно облагане загубата на предприятието е над 11 млн. лева
Българска банка за развиване също ще бъде обект на характерна инспекция. Държавната банка, за която стана известно, че е раздала повече от половината от кредитния си портфейл на двайсетина компании, приключи 2020 година с 230 млн. лева загуба, а за 2021 година се чака загубата да надвиши 250 млн. лева Сметната палата към този момент направи през миналата година одит на активността на министъра на стопанската система по какъв начин е упражнявал през 2018 и 2019 година правата на страната в комерсиалните сдружения, на които е принципал. Тогава бе установено, че ББР и дъщерните ѝ сдружения не са следени дейно и предстоящите изгоди за обществото от тях не са реализирани. В същото време възнагражденията на Управителния съвет на банката надвишават тези в управлението на Българска народна банка.
ТЕЦ "Марица Изток 2 “ е друго държавно сдружение, което ще бъде одитирано от Сметната палата. За 2020 година средносписъчният състав на сдружението е над 2 300 души. За същата година то е отчело 340 млн. лева счетоводна загуба преди налози, а насъбраните загуби към края на 2020 година са над 1,1 милиарда лева Налице е нараснал публичен интерес поради цените на продажба на електрическа енергия.
Проверка ще има и в Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Екатерина” в София. Лечебното заведение е водач измежду кардиологичните и кардиохирургични центрове и само у нас има лиценз за сърдечни трансплантации. "Приоритетна е за одит, поради и обстоятелството, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови болести ", показват от Сметната палата.
Одит на активността на министъра на районното развиване и благоустройство по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала ще обхване и 14 търговски сдружения с над 50% държавно присъединяване в капитала. Сред тях са „ Геозащита”, „ Автомагистрали “, „ Български ВиК Холдинг”, „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “, „ Национален център за териториално развиване “, „ Проинвекс “ и „ Фонд ФЛАГ” ЕАД.
Изборът на посочените одитни задания, които не са наложителни по закон, Сметната палата е направила в резултат на нараснал публичен интерес към ръководството на обществените средства и действия, сигнали за нередности и несъответствия и индикации за интерес от страна на Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР