Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016

...
Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016
Коментари Харесай

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Държавния резерв

Сметната палата отхвърли да завери годишните финансови доклади за 2016 година на пет бюджетни организации, а 19 са заверени с запаси.

Заверка е отказана на финансовите доклади на Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", която неотдавна получи обилни финансови инжекции от страната от над 258 млн. лева, както и на общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови. От одитната институция напомнят, че не беше удостоверен и докладът на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Това е посочено в утвърждения Доклад за резултатите от финансовите одити, осъществени през 2017 година Той обобщава изводите и мненията със изводи за заверките на годишните финансови доклади на министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини за 2016 година

Проверката на годишния доклад на организация " Държавен запас " демонстрира, че са допускани голям брой неточности при осчетоводяването на доходи и разноски на институцията. За това Сметната палата установи, че документът " не дава вярна и почтена визия за финансовото положение и имуществото на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " към 31 декември 2016 година

Резерви

Значителен брой – 90% от всички финансови доклади, са заверени без запаси (212 становища), или без запаси с превръщане на внимание (56 становища). Това значи, че няма основни отклонения от нормативните условия за финансово отчитане.

Високият % на този тип заверки се дължи на това, че инспекторите на Сметната палата спомагат да се поправят отклоненията още по време на финансовите одити. Това са неточности и неправилни регистрирания, които изкривяват доклада.

Целта на корекциите е годишният доклад да дава вярна и почтена визия за финансовото положение и резултатите от активността на бюджетната организация, а оттова да бъде и надеждна база за взимане на управнически решения на институционално, районно и национално равнище, показват от Сметната палата.

В резултат на тези старания на Сметната палата са поправени отклонения във финансовите доклади на бюджетните предприятия за 2016 година общо в размер на 3.6 милиарда лева Това е с 42% повече спрямо поправените отклонения за 2015 година

С запаси са заверени годишните финансови доклади на 4 министерства и на 15 общини.

Становищата с запаси са най-вече при одитите на общините. Това е знак за незадоволителния им административен потенциал и неефикасен вътрешен надзор, считат от Сметната палата.

Най-чести неточности

Няколко са най-често установяваните недостатъци при правене на финансовите доклади. Едната е, че не се капитализират инфраструктурните обекти, земи, гори и трайни насаждения, активи с художествена и историческа стойност.

Друга допускана неточност е погрешно осчетоводяване на получените и разходвани средства по стратегии на Европейския съюз. Не се съблюдава и задължението за обзор за амортизация на дълготрайните активи и за провизиране на вземанията според от степента на събираемост, показват инспекторите.

Не се регистрират задбалансово поетите и осъществени задължения и зародилите нови задължения за разноски, условни вземания и отговорности.

Друга честа неточност е, че не се организира цялостна годишна инвентаризация на активите и пасивите.

Сметната палата припомня, че положителната финансова отчетност в обществения бранш генерира разнообразни изгоди – дава финансова информация за необятен кръг консуматори, усъвършенства ръководството в обществения бранш, спомага за законосъобразността на обществените действия, покачва доверието на обществото в ръководството в обществения бранш.

Ново отчитане

Сметната палата поддържа приемането на консолидирана рамка за финансово отчитане в обществения бранш, която да размени настоящия сега механизъм, който се състои от голям брой общи и самостоятелни инструкции за отчетност.

Сметната палата поддържа и самодейността за основаване и приемане на Европейски счетоводни стандарти в обществения бранш. Така ще се увеличи качеството и прозрачността на финансовото отчитане в обществения бранш и ще се основат условия за реализиране на по-добро финансово ръководство на публичните запаси и обществения дълг, показват от институцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР