Сметната палата официално съобщи, че е открила данни за престъпление

...
Сметната палата официално съобщи, че е открила данни за престъпление
Коментари Харесай

Сметната палата даде Монтажи на прокуратурата

Сметната палата публично заяви, че е разкрила данни за закононарушение и е изпратила на прокуратурата собствен одитен отчет след инспекция за подписаните контракти сред 2017 и 2020 година по Закона за публичните поръчки от държавната компания " Монтажи " ЕАД. Заедно с отчета са изпратени одитните доказателства към него, оповестиха от Сметната палата. Докладът е изпратен и на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и е известена Националната следствена работа. От Сметната палата показват, че поради формирано досъдебно произвеждане данни от одитния отчет не може да се огласяват до приключването на наказателно произвеждане. Затова отчетът ще бъде оповестен на интернет страницата на институцията незабавно след приключването на наказателното произвеждане.
Още в края на 2020 година Българска социалистическа партия изиска Сметната палата да ревизира активността на държавната компания " Монтажи ", която през 2018 година получи чек от 500 млн. лева от държавното управление на ГЕРБ за " незабавен " ремонт на 418 язовира.
Искането на Българска социалистическа партия бе да се направи инспекция на " Монтажи " ЕАД за интервала от 1 януари 2017 година до 31 декември 2020 година През юли 2018 година Държавната консолидационна компания (ДКК) получи от държавното управление на ГЕРБ 500 млн. лева за ремонта на над 400 евентуално рискови язовира. След това, посредством вътрешно възлагане, ДКК даде ремонтните действия на държавната компания " Монтажи " ЕАД. Двете сдружения са под шапката на едно и също министерство - на стопанската система, и Законът за публичните поръчки им даваше това право посредством така наречен инхаус възлагане. Този модел беше генерална подготовка за въвеждането на схемата " Автомагистрали " за строителството на автомагистрала " Хемус ". Дейността на " Монтажи " бе обгърната в цялостна мъгла, макар че имаше правосъдно решение да бъде предоставена информация по случая.
Одитът на " Монтажи " беше предоставен на Сметната палата от 44-то Народно заседание. През предходната година Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система разкри, че през 2018 година ДКК е сключила с " Монтажи " 266 контракта за ремонт на язовири на обща стойност 632 млн. лева, които са били изплатени предплатено. Държавното сдружение обаче нямало потенциал да направи тези поправки и без конкурс ги превъзлага на частни компании. По данни на Министерството на стопанската система една от компаниите е получила предплатено общо 64 млн. лева за 124 контракта, друга - 26 млн. лева за 52 контракта, а трета - 6 млн. лева за 12 контракта. Миналото лято Кирил Петков разгласява видео, съгласно което тогава има единствено 10 подготвени и разплатени язовира, 18 предадени ремонта и 51 прекъснати контракти за ремонт, поради в допълнение проучване. Министърът направи и инспекция на едни от ремонтираните язовири - " Пазар дере " до Ловеч, за който са дадени 2,35 млн. лева Инж. Владимир Барзов от междуведомствената група, направила инспекцията, разяснява тогава, че на база отчетната документи на ремонта, цените на материалите и обособените действия, могат да бъдат избрани като бутикови.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР