Сметната палата напомня на политическите партии, че до 31 март

...
Сметната палата напомня на политическите партии, че до 31 март
Коментари Харесай

Само 11 от 130 партии са подали отчетите си пред Сметната палата

Сметната палата припомня на политическите партии, че до 31 март би трябвало да показват финансовите си доклади за 2020 година и декларациите по пример със описи на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, създали дарения, напомнят от Сметната палата.

Информация и мостри на нужните документи могат да се намерят в интернет страницата на Сметната палата в раздела " Контрол-партии ".

От 130 партии, до момента доклади са показали единствено 11 партии. Финансовите доклади би трябвало да се показват в Сметната палата на книжен и електронен притежател. Задължението се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили активността си с влезнало в действие решение на Софийския градски съд.

Годишен финансов доклад, който не дава отговор на условията по отношение на формата, наличието и метода на представянето му, както и когато не е съпроводен с декларацията със листата на донорите, се счита за неподаден.

До 15 април Сметната палата ще разгласява финансови доклади на партиите за 2020 година и описите на донорите им; партиите, които не са подали доклади в период, както и лист на партиите, получили държавна дотация.

Последиците от непредставяне в период на годишните финансови доклади и декларациите със лист на донорите, са:

- имуществена глоба на политическата партия от 5000 до 10 000 лева.;

- загубване правото на държавна дотация до последващи избори за национални представители;

- опция Софийският градски съд да постанови разформироване на политическата партия, когато не са показани в Сметната палата годишни финансови доклади за две поредни години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР