Сметната палата напомня, че остават само 3 дни за подаването

...
Сметната палата напомня, че остават само 3 дни за подаването
Коментари Харесай

Три дни до крайния срок участниците в изборите да подадат в Сметната палата информацията за предизборната си кампания

Сметната палата припомня, че остават единствено 3 дни за подаването на наложителната информация за Единния указател по Изборния кодекс (ЕРИК), оповестиха от пресцентъра на Сметната палата.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите за членове на Европейския парламент от Република България - партии, обединения от партии и инициативни комитети, са длъжни да подават по време на предизборната акция всяка новопостъпила информация в период до 7 дни от възникването й за включване в ЕРИК.

ЕРИК ще бъде затворен за подаване на информацията в края на деня (24 ч.) на 25 май 2019 година

За ЕРИК наложително се подава информацията за:

- донорите, типът, задачата, размерът или цената на направените дарения;

-имената на претендентите и на членовете на инициативните комитети, които са дали средства, и размерът на средствата;

- имената на физическите лица, дали за безплатно прилагане движимости или услуги за предизборната акция, срокът на използването, типът и описанието на предоставените за прилагане движимости и типът на услугите;

- декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на претендентите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за благосъстоятелност на предоставените за безплатно прилагане вещи;

- наименованията на социологическите организации и на рекламните организации, както и на организациите за реализиране на връзки с обществеността, с които партиите, обединенията и инициативните комитети работят.

За неподаването на наложителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 3000 до 10 000 лева

Справка от ЕРИК за систематизираните данни за осъществени дарения, предоставени услуги, подадени заявления към 10.00 ч през днешния ден:

Общ брой на направените дарения: 364

Общ брой на направени парични дарения: 362

Общ размер на направените парични дарения: 302 390,34 лева

Общ брой на направени непарични дарения: 2

Обща стойност на направените непарични дарения: 1 006,00 лева

Общ брой на безплатно предоставени движимо и недвижимо имущество и услуги: 402

От тях сбор на безплатно предоставено движимо имущество: 382

От тях сбор на безплатно предоставено недвижимо имущество: 2

От тях сбор на предоставени услуги: 18

Общ брой на декларациите за произхода на средствата на претендентите и на членовете на инициативните комитети: 44

Общ брой на социологическите и рекламните организации, както и на организациите за реализиране на връзки с обществеността: 682

ЕРИК е наличен през интернет страницата на Сметната палата.

Финансиране и подкрепяне на предизборната акция

Финансирането на приходите и разноските, свързани с предизборната акция, на стойност над 1000 лева, се прави по банков път.

Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция, за един предприемчив комитет и записания от него претендент, надлежно претенденти, не може да надвишава повече от 10 000 лева за една календарна година.

Физически лица по отношение на предизборната акция може да дават за безплатно прилагане на партия, коалиция или предприемчив комитет единствено лични движими и недвижими движимости, както и да им дават безплатни услуги, осъществени единствено с персонален труд.

Забрани

Партия, коалиция или предприемчив комитет по отношение на предизборната акция не може да получава:

1. анонимни дарения под каквато и да е форма. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че също са анонимни;

2. средства от юридически лица и от еднолични търговци;

3. средства от задгранични физически лица, като се изключи лицата - жители на друга страна - членка на Европейския съюз, които имат изборни права по кодекса;

4. средства от религиозни институции;

5. средства от непознати държавни управления или от задгранични държавни предприятия, задгранични търговски сдружения или задгранични организации с идеална цел.

Субектите по т. 2–5 не може да дават по отношение на предизборната акция движими и недвижими движимости за безплатно прилагане, както и безплатни услуги под каквато и да е форма.

Забранено е безплатното потребление на обществен административен запас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР