Сметната палата извърши одит на изпълнението доколко публична и прозрачна

...
Сметната палата извърши одит на изпълнението доколко публична и прозрачна
Коментари Харесай

Одит на Сметната палата разкри куп проблеми в сайтовете на държавната администрация

Сметната палата извърши одит на осъществяването до каква степен обществена и транспарантна е активността на администрацията на централната изпълнителна власт и по какъв начин се осъществя правото на жителите за достъп до социална информация, залегнало в член 41 и член 42 от Хартата на главните права на Европейския съюз (2012/C 326/02).

Проверката на практиките в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавната организация „ Електронно ръководство “ е разкрила съществени недостатъци.

Отделни министерства не са обезпечили осъществяване на законовите условия за издание на информация и не е реализиран мониторинг и надзор за пълнотата и актуалността на информацията, оповестена на интернет страниците, показват от Сметната палата.

Според одита Интернет страниците на огромна част от централните органи на изпълнителната власт не са унифицирани и не обезпечават опция за еднакъв достъп до информацията за хората с увреждания и жителите на други държави-членки.

Платформата за достъп до социална информация е в развой на внедряване и не действа до привършване на одита, показват още от палатата.

Друга констатация е, че от основаването на Портала за консултативните препоръки до края на 2018 година не са осъществявани промени в системата, като информацията в него е непълна и неактуална.

Освен това Порталът за отворени данни не генерира предстоящите изгоди заради пропуски в организацията, лимитирана функционалност и липса на разбори за социална значителност и полза на изявленията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР