Сметната палата изразява одитно становище за отказ за заверка на

...
Сметната палата изразява одитно становище за отказ за заверка на
Коментари Харесай

Сметната палата отказа да завери отчета на СУ „Св. Климент Охридски“ за 2016-а

Сметната палата показва одитно мнение за отвод за легализация на финансовия доклад на Софийския университет „ Св. Климент Охридски " за 2016 година Годишният финансов доклад не дава вярна и почтена визия за финансово положение и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 година

От 2012 година насам Сметната палата открива повтарящи се основни отклонения от използваната обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови доклади на Софийския университет. През последните 5 години те са заверявани:
-2 пъти с отвод за легализация - за 2014 и 2016 г.;
-3 пъти легализация с запаси - за 2012, 2013 и 2015 година

Липсата на съответни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват осъществяването на финансови и счетоводни нарушавания, са съществена причина за позволените отклонения.

В Софийския университет „ Св. Климент Охридски " не е обезпечена еднаквост на информацията сред данните в макета на систематизираната оборотна ведомост, систематизираните данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма убеденост кои са достоверните данни и какви са действителните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, уреди, икономически инвентар и други, да не се водят на доклад.

Например, по сметката „ Компютри и хардуерно съоръжение " в салдото на университета са отразени 9 235 594 лева, сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лева, а при инвентаризацията са открити 4 557 206 лева По сметка „ Други машини, уреди, съоръжение " в салдото са отразени 28 400 442 лева, сборът от оборотните ведомости на звената по сметката е 25 449 447 лева, а при инвентаризацията са открити 17 866 889 лева За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани неналичия и остатъци при осъществяването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на интервенциите в системата на електронни бюджетни разплащания - СЕБРА. По този метод могат да се отсрочват заплащания на предпочитани разноски за сметка на други. СЕБРА действа над 15 година в обществения бранш и разрешава Министерството на финансите да управлява авансово разплащанията, само че макар условията, тя към момента „ не действа " за Софийския университет.

Констатирани са нарушавания на наредбите на Закона за ограничението на заплащанията в брой:
- през 2016 година продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се:
- възвръщат гаранции за осъществяване и присъединяване в процедури по публични поръчки, посредством внасяне по банковата сметка на контрагента.
- изплащат неведнъж служебни задатъци на стойност над 10 000 лева.;
- внасят суми по банковите сметки на снабдители за отговорности, на стойност над 10 000 лева
- в брой е заплатен и неподвижен парцел - вилна еднофамилна постройка в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лева, което е жестоко нарушаване на закона.
- в Университетското издателство с печатница в края на всеки месец касовата наличност е предоставяна на материално-отговорното лице като длъжностен задатък без документална аргументираност. В първия ден на идващия месец сумата е възстановявана в касата. По този метод е избягвано наложителното й внасяне по банковата сметка.

Не е осъществено отчитане по обособени икономически области, вследствие на което получените средства по планове и стратегии, финансирани от Европейски Съюз, са осчетоводени в отчетна група „ Бюджет ".

Съгласно съглашения от 2014 до 2016 година сред ректора на Софийския университет и шефа на Научноизследователския бранш (НИС), от валутната сметка на НИС в Българска народна банка са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лева, за покриване на краткотраен дефицит за погашение на заплати, както и за други настоящи разноски. Произходът на средствата по сметката е от предплатени преводи по интернационалните стратегии и планове, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по контракти с задгранични компании, които се извършват от НИС. Към края на 2016 година на НИС не са възобновени 3 143 185 лева, макар нуждата от средства за осъществяването на плановете на института. Използването на целевите средства за други цели попречва заплащането на разноски по интернационалните планове и основава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За откритите нарушавания и отхвърли за легализация на Годишния финансов доклад на Софийския университет „ Св. Климент Охридски " за 2016 година са известени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната организация за приходите.

Незадоволителното положение на финансовата дисциплинираност в Софийския университет се удостоверява и от инспекцията за осъществяването на рекомендациите по одитния отчет за осъществения одит за сходство при финансовото ръководство на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за интервала от 01.01.2013 година до 30.06.2015 година (Одитният отчет е оповестен през лятото на 2016 година, а инспекцията за осъществяването на рекомендациите по него завърши в този момент.)

В него Сметната палата е дала 37 рекомендации за възстановяване на финансовото ръководство на обществените средства на ректора на Софийския университет. При осъществения следващ надзор за осъществяването им е открито, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като - неизпълнени, изпълнени отчасти или в развой на осъществяване, което съставлява 41 на 100 от дадените рекомендации и образува оценка за фиктивен метод при осъществяването им.

Установено е, че не са изпълнени предписаните дейности за решение на установените пропуски и нередности, а точно:
- Не са подхванати дейности за освобождение на парцели - държавна благосъстоятелност от наематели, чиито контракти за наем са изтекли и същите не престават да употребяват парцелите, без да заплащат наем и разноски за консумативи. Не са подхванати дейности за събиране на дължимите суми от тях;
- Не са подхванати дейности за одобряване на риск-регистър, в който да се разпознават рисковете, да се оцени вероятността от настъпването им и последствията, да се посочат какви дейности ще се подхващат за ограничение на рисковете до задоволително ниво;
- В „ Правилника за устройството и активността на Студентския съвет " на университета не е избран ред за окомплектоване и запазване на плановете, финансирани от Студентския съвет.
По време на последващия надзор са подхванати дейности, като са издадени заповеди и са утвърдени доклади и правила по отношение на рекомендациите на Сметната палата, само че към момента остават нерешени проблеми:
- Не е прекъсната практиката за безпричинно подписване на съглашения за прилагане на парцели - държавна благосъстоятелност до провеждането на нови търгове по реда на Закона за държавната благосъстоятелност и Правилника за използването му. Изпратени са единствено писма за освобождение до ползвателите на парцели - държавна благосъстоятелност, чиито контракти за наем са изтекли и не престават да ги употребяват, само че не са подхванати съответни дейности за фактическото им освобождение.
- Не е прекратена отрицателната процедура за подписване на споразумения/договори за съдействие, с които са дадени за прилагане недвижими парцели - държавна благосъстоятелност, без да са извършени тръжни процедури по Закона за държавната благосъстоятелност и Правилника за използването му.
- Не е основана обособена аналитична отчетност по бюджетната сметка на университета за отразяване на получените дарения във валута, което не разрешава мониторинг и надзор при събирането и изразходването на дарените средства, в сходство с волята на донора.
- Не е направен тримесечен доклад за средствата, формиращи „ Вътрешноуниверситетски прехвърляния " и финансираните действия с тях, както и шестмесечен доклад за събраните средства в " Общоуниверситетската партида ", образувани от направените отчисления от приходите на факултетите и звената, както и за финансираните действия и постигнатите резултати.
Сметната палата е дала период от 6 месеца за осъществяване на неизпълнените рекомендации, отчасти изпълнените и рекомендациите в развой на осъществяване, след което още веднъж ще извърши инспекция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР