Сметната палата е сезирала прокуратурата за случаи след последните избори,

...
Сметната палата е сезирала прокуратурата за случаи след последните избори,
Коментари Харесай

Сметната палата е дала на прокуратурата дарения на партиите след кампанията

Сметната палата е сезирала прокуратурата за случаи след последните избори, при които партии са записали дарения и след привършване на акцията, което не е законно.

Това разгласи шефът на палатата Цветан Цветков по време на кръгла маса " Финансирането на партиите и политическият плурализъм ".

Всички такива дарения са от физически лица стана ясно от думите на Цветков, който обаче не загатна имена на партии.

В този смисъл от Сметната палата дават рекомендации да се оповестява по кое време завършва една акция , с цел да не се получава и финансиране на партиите след приключването й.

Цветков акцентира, че от ден на ден се усилва размерът на неизплатените отговорности на партиите.

Ваня Нушева от " Прозрачност без граници " изясни явлението с потребността на това да бъдат изравнени приходите и разноските, защото партиите са длъжни да записват договорите със съответните суми.

" Накрая не им излизат сметките - в случай че са употребявани пари с неразбираем генезис, се оказва, че партиите би трябвало да подхващат дейностите, с цел да им излязат докладите. Това са скритите пари, които се употребяват в изборния развой ", безапелационна бе Нушева.

Политологът доцент доктор Даниел Смилов и Мартин Валецки , представител на ОССЕ, се стопираха на рекомендациите на организацията по тематиката за финансиране на партиите.

Валецки изясни, че мнението на ОССЕ за намаляването на дотациите на 1 лев на получен глас, е ясно, а рецензията е, че това води до неравнопоставеност на партиите.

От организацията поддържат обстоятелството, че ръководещите бързо смениха този модел още незабавно след изборите и взеха решение дотациите да са 8 лв. на глас.

От ОССЕ обаче са сложили рекомендации и за новите промени в закона, съгласно които партиите могат да се финансират корпоративно. Според тях това е причина за корупция и взаимозависимост сред бизнес и политика, изключително при българския модел за финансиране на партиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР