Сметките за ток на домакинствата през лятото се влияят до

...
Сметките за ток на домакинствата през лятото се влияят до
Коментари Харесай

Енергото ни учи как да пестим от климатик в жегите

Сметките за ток на семействата през лятото се въздействат значително от времето и режима на работа на климатиците в горещините. Тази година лятото не стартира с непоносими жеги, само че през този месец високите температури се завърнаха. В тази връзка ЕНЕРГО-ПРО предлага няколко потребни съвета на своите клиенти за усъвършенстване на работата на климатиците и надлежно разноските за електричество в домовете.

·         Като начало е значимо да пускате щорите денем, с цел да подпомогнете работата на климатиците и да предотвратите навлизането на топлота през прозорците. Едновременно с това осигурете добра изолираност на дограмата.

·         По опция използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи ограничения, се възвръщат за интервал от 1 до 5 години, с помощта на по-ниската консумация на ток.

·         Съобразете размера на климатика с квадратурата на помещението. Малкият няма да съумява да охлажда дейно, а огромният ще осъществя непотребни загуби.

·         Препоръчително е климатикът да бъде инсталиран на място, отдалечено от директна слънчева светлина, с цел да не се затруднява работата му.

·         Преграждането на уреда с растения или мебели затормозява естественото му действие и води до непотребен разход на сила.

·         Поддръжката на филтрите чисти и регулярната профилактика е от голяма важност за безпроблемната работа и успеваемост на климатика.

·         За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е икономично климатикът да се оставя да работи през целия ден. Препоръчително е да употребявате таймер, с който да нагласяте включване на уреда час-два преди да се върнете от работа.

·         Важно е температурата, която избирате за изстудяване на помещението, да е рационална и съответна по отношение на външната. Дори при температури над 30 градуса на открито, настройвайте термостата в порядъка от 24-27 градуса, което е изцяло задоволително, с цел да се чувствате удобно. Използването на опцията изсушаване на въздуха също е решение, което води до икономии.

·         Функционална добавка даже и към най-хубавата климатична система е инсталирането на вентилатор на тавана в стаята. Той доста усъвършенства циркулацията на въздуха в помещението и по-този метод се реализира изстудяване доста по-бързо.

·         Климатикът би трябвало да е конфигуриран надалеч от нагряващи уреди като тв приемник, компютър, музикални уредби, лампи и други сходни. Сензорите на термостата ще улавят загряването на електроуредите и това ще докара до по-дългата работа на цялата климатична система.

·         Въздушната бликам би трябвало да е ориентирана нагоре при режим на изстудяване, тъй като най-топлият въздух се намира точно в горната част на помещението. Такъв режим на работа способства за по-ефективното и отмерено систематизиране на температурата в стаята.

·         Повечето климатици разполагат с доста благоприятни условия за настройки, една от които е режимът " Economy ". Чрез него ще намалите мощността на климатика, тъй че да достигнете авансово заложената температура малко по-бавно. За сметка на това този режим на работа предлага комфорт и ще спестите от разхода си за ток.

·         Турбо режимът на уреда използвайте единствено при прекомерно високи температури на открито или при в началото стартиране, той е една от аргументите за по-голяма консумация на климатиците през лятото, защото допуска работа на цялостна мощ, въпреки и за малко време.

Ако желаете да подпомогнете охлаждането на дома с климатик, можете да се въздържите също и от потребление на фурната и другите уреди за топлинна обработка. Вместо това по-малък разход и по-малко отражение върху топлината в помещението ще имат нейните котлони и микровълновата печка. Добър летен вид е и потреблението на барбекю на терасата или в двора.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР