Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и

...
Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и
Коментари Харесай

Петков: Сметките за ток за февруари ще бъдат намалени

Сметките за ток на битовите консуматори са под мораториум и тези за февруари ще бъдат по-ниски. Това разгласи министър председателят Кирил Петков преди съвещанието на Министерски съвет в четвъртък.
"Един от най-големите въпроси, които ще обсъдим на днешното съвещание на Министерски съвет, е цената на газа и електрическата енергия. Няколко неща желая да подчертая. Първо – сметките на битовите консуматори са под мораториум. Те няма да се вдигнат до момента в който трае мораториумът. По-вискоите сметки през януари са на база по-високите цени от предишното лято ", изясни министър председателят.
По отношение на обезщетенията за бизнеса министър-председателят изясни, че за ноември те са в размер на 110 лева, а за декември ще бъдат 130 лева Определен е таван до 250 лева за януари според от пазарните цени.
„ Помощта за декември: най-вероятно огромна част от нея ще влезе в сметките, които ще се видят при започване на февруари. Сметките за декември са високи, само че ще бъдат обезщетени значително. Очаквайте понижаване на сметките за януари, които ще се получат през февруари”, добави той.
Ситуацията е сходна и със сметките за газ.
Премиерът обърна внимание и на тематиката за пандемията. По думите му новият вид на вируса Омикрон има огромно равнище на разпространяване, само че с ниски равнища запълване на интензивните кревати.
„ Заради новия здравен модел, който изготвихме доста от областите би трябвало към този момент да бъдат затворени, само че не са, тъй като следим сериозните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава опция да реагираме. Мерките остават доста меки”, сподели още Петков.
Кирил Петков напомни, че през идната седмица държавното управление на РСМ идва на посещаване у нас.
„ Имаме опцията да създадем нещо, което през последните 30 години не е правено. Трябва да наваксаме огромна част от дилемите, които не са изпълнени. Трябва да забележим по какъв начин в най-кратки периоди да имаме влакова линия сред София и Скопие.Трябва да се намерения и по какъв начин да се улесни автомобилният превоз. Важно е да се намерения и за културния календар. Всичко това ще бъде сложено за разискване на държавната среща на 25 януари. Ще се изготви действителен проект за това, което желаеме да реализираме през идващите шест месеца. Няма да губим повече време”, изясни министър-председателят.
Премиерът изрази вяра срещите сред двете държавни управления да станат ежеседмични на база другите работни групи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР