Сметките на газифицираните домакинства ще скочат до 80% през студените

...
Сметките на газифицираните домакинства ще скочат до 80% през студените
Коментари Харесай

С до 80% скачат сметките на газифицираните домакинства

Сметките на газифицираните семейства ще скочат до 80% през студените месеци поради поскъпващия природен газ. Според изчисленията на една от фирмите - снабдители газ за битови консуматори, в случай че синьото гориво продължи да нараства, то сметките на клиентите за октомври ще са сред 50 и 150 лв. по-високи според от размера на домовете и потреблението.

Това би означавало към 50% по-високи сметки от миналогодишните.

Семейството на Генка Дребчева от град Съединение избира отоплението на газ преди година. Тогава пресмятат, че то ще им излезе по-евтино от това на дърва, а е и по-чисто. От март месец цените обаче бележат непрекъснато нарастване, предава БТВ.

" Към 1 март цената е била 58 лв. на кубик. Към 1 август тя към този момент е 86-87 лв., към 1 септември - 94,50 лв., а към 1 октомври – нямам концепция, само че считам, че ще стигне 100 лв. ", разяснява Дребчева.

Компаниите - снабдители на газ оферират опция зимните по-високи сметки да се разпределят на равни вноски.

„ Да понижат идващите огромни вноски за отоплителния сезон - да ги трансферират през летния сезон, с цел да преживеем тази вълна. Тези, които са плащали приблизително 300 лв. предишния ноември, в този момент може да стигнат до 500-600 “, установи Александър Кожухаров, шеф на газова компания. Ако през миналата година семейство Дребчеви са платили 240 лв. отопление в най-студения месец, то през тази чакат двойно по-висока сметка. Газовите снабдители оферират на държавното управление да обмисли въвеждане на дотации както за бизнеса, по този начин и за битовите семейства на газ.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР