Сметището Дзянцунгоу в китайската провинция Шанси с размер на 100

...
Сметището Дзянцунгоу в китайската провинция Шанси с размер на 100
Коментари Харесай

Проблемите на Китай със сметищата

Сметището Дзянцунгоу в китайската провинция Шанси с размер на 100 футболни стадиони е запълнено 25 години по-рано от плануваното. То е било с съдържимост от 2500 тона отпадък дневно, само че е поемало 10 хиляди тона дневно, написа Военновъздушни сили.

Изградено е през 1994 година и е трябвало да действа до 2044 година Обслужва 8 млн. души, а потенциалът му е 34 млн. куб. метра. Наскоро в региона отвори нова фабрика за изгаряне на боклуци, като до идната година се чака да проработят най-малко още четири. Очакванията са, че общо ще могат да обработват 12 750 тона отпадък дневно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Алтернативни способи

Това е в унисон с проекта на ръководещите да понижат броя на сметищата и да употребяват други способи за справяне с казуса. Китай е измежду най-големите замърсители в света. Голяма част от боклука, генериран от неговите 1.4 милиарда поданици, остава занемарен.

През 2017 година в страната са събрани 215 млн. тона боклуци, създадени от семействата в градовете, което е покачване в съпоставяне със 152 млн. тона преди 10 години. Няма публични данни за % на преработване, само че управляващите дават обещание, че до края на идната година 35% от боклука в огромните градове ще бъде рециклиран.

Затварянето на " международното бунище "

Китай към този момент не внася боклуци от други страни, откакто в края на 2017 година Пекин реши да забрани вноса на 24 типа отпадък. Според държавни документи за въпросната година страната е приела 7 млн. тона пластмаса от Европа, Япония и Съединени американски щати, както и 27 млн. тона хартия.

Вакуумът, който остави затварянето на така наречен международно бунище, беше краткотрайно напълнен от Малайзия, Филипините и Индонезия. Но те бързо осъзнаха, че не могат да се оправят с количеството импортиран отпадък, който докара до формиране на големи и безконтролни сметища на тяхна територия. Затова някои от тези страни на собствен ред не разрешиха вноса на избрани типове боклуци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР