Смесването на хартиено и машинно гласуване, което се предлага в

...
Смесването на хартиено и машинно гласуване, което се предлага в
Коментари Харесай

Митева: Сегашното смесване на хартиено и машинно гласуване е възможно най-лошият вариант

Смесването на хартиено и машинно гласоподаване, което се предлага сега, е допустимо най-лошият вид. Това съобщи в предаването „ Тази заран “ Ива Митева, някогашен ръководител на 45-о и 46-о Народно събрание и лекар по конституционно право. Тя прикани също по този начин, в случай че ще се връща хартията, да се вземат поради предложенията от 2020 година, които са по-адекватни.

„ Много неща ме смущават. Първата ми асоциация, когато разбрах за измененията в изборното законодателство, беше с „ Угасете свещите “ на Алеко Константинов от далечната 1894 година Надявам се да не се стигне до там. За страдание обаче следим практиката за непоследователно парламентарно държание при измененията в Изборния кодекс и това е по този начин, тъй като изборното законодателство взема решение всичко “, сподели Митева.

Тя застъпи позицията, че когато се вършат промени, те би трябвало да са такива, че да накарат хората да гласоподават, да не слагат никакви подозрения по отношение на човешката интервенция и субективизма в работата на секционните изборни комисии, както и да не се позволяват ограничавания свързани с управлението на вота и изборните фалшификации.

Ива Митева не счита, че връщането на хартиена бюлетина ще увеличи изборното законодателство. „ Дори си направих труда да погледна стенограмите от 45-ото Народно заседание и тъкмо там партията, чийто законопроект за връщането на хартиената бюлетина в този момент е признат, е споделила, че те нямат проблем с машинното гласоподаване. Дори в противен случай – там всичко е наред и не би трябвало да се позволява смесването на машинно и хартиено гласоподаване, тъй като това ще опорочи процеса и ще върне следения избор “, изясни тя.

Според нея проблемите са два. Първият е обвързван с организацията на изборния развой, а вторият – със смесването на книжен и машинен избор. Тя самата изрече терзания за гласуването единствено с машини, тъй като е трябвало да се плануват повече контроли, както и по-засилен контрол и одит.

„ Това, което е препоръчано на първо гласоподаване и е признато, и въз основата на което стартират дебатите на второ гласоподаване, в действителност е точно смесването на хартиеното и машинното гласоподаване. Нещо, което се дебатираше през 2020 година Тогава машинното гласоподаване си беше машинно, пускаше се протокол и се отчиташе резултата. Това, което в този момент се предлага обаче, е машините да са просто едни елементарни принтери “, изясни Митева.

Въпреки всичко тя не се съмнява в резултати от последните избори, само че съгласно нея би трябвало да се чуят гласовете и на тези, които имат някакви терзания в тази посока. Митева разяснява също по този начин ролята на държавния глава в актуалната политическа рецесия, както и ролята си в политическа партия „ ИТН “, разочарованията си от Слави Трифонов и насъбрания от нея политически опит.

Към момента тя се е върнала на работа в администрацията на Народното събрание и не употребява защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР