Смесената българо-македонска историческа комисия се нуждае от твърдост, гласност и

...
Смесената българо-македонска историческа комисия се нуждае от твърдост, гласност и
Коментари Харесай

Проф. Овчаров призова историческата комисия за твърдост и гласност

Смесената българо-македонска историческа комисия се нуждае от неотстъпчивост, публичност и етикеция .

Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров на конференция в Българска телеграфна агенция, отдадена на така наречен " кърваво писмо " на македонски интелектуалци до Европейския съюз по отношение на признатата Декларация от Народното събрание.

Проф. Овчаров желае да бъдат поканени и други историци в комисията , с цел да бъде по-твърда българската позиция и да не се отстъпва елементарно. Не би трябвало да се радваме на дребни победи, тъй като македонците доста бързо могат да се отрекат от тях, прикани историкът.
 Проф. Овчаров предизвестява за
Проф. Овчаров предизвестява за " подпъхнати " от македонистите тези

Историкът не е насяно какво значи взаимно честване на цар Самуил

Не би трябвало да се отстъпва от по този начин наречените червени линии , моли проф. Овчаров. Съзнанието на хората в Северна Македония е доста повредено и са изпълнени с неща против България, предизвести той. Проф. Овчаров не вижда какви взаимни отстъпки могат да бъдат направени от наша страна.

Според проф. Овчаров значимото е, че през всичките му пътувания той е схванал доста добре същността на македонизма . Тупкането на топката през идващите месеци от страна на комисията по исторически въпроси демонстрира напълно защо става въпрос, посочи археологът.

" Кървавото писмо " е изпратено до Европейския съюз от група " македонски интелектуаци ", за които проф. Овчаров не е схванал и не знае кои са . Въпросните " интелектуалци " се стопират на първо място на ясната и твърда позиция на българското държавно управление за алените линии, които не могат да бъдат преминавани.

В " кървавото писмо " по този начин наречените " македонски интелектуалци " се опълчват на настояванията на страната ни за това че: " Никъде в документите на Европейски Съюз не би трябвало да попада думата " македонски език ", т.е., в случай че се постанова, би трябвало да се употребява терминът:

" формален език на Република Северна Македония "...

" отвод от поддръжка или искане за признание на македонското малцинство в Република България ".

...систематичното унищожаване на квалификацията " български фашистки окупатор " от всички текстове на монументи и паметни плочи ".

Според създателите на писмото " македонският език е историческа действителност и на него приказват над 3 млн. души ". Освен това за него се говорило, че би трябвало да се преглежда като най-балканският език от всички други . Проф. Овчаров обаче не е склонен с тези изказвания на " македонските интелектуалци ".

" Македонската позиция не е мръднала и на йота. Даже се е втвърдила ", акцентира историкът и съобщи, че страната ни няма по какъв начин да отстъпи от настояванията си.

Проф. Овчаров цитира разнообразни документи от македонската страна, които гласят, че " за македонеца всички имена от Средновековната българска история са непозната история ".

Той не мисли, че е вярно българските учени да мълчат, само че на такива трудове би трябвало да реагира самата историческа комисия най-малко от българската и част. " С решението на Франция, Холандия и Нидерландия за прекъсването на поканата за Северна Македония демонстрира, че нашите съседи още не са узрели ", акцентира проф. Овчаров.

На въпрос на news.bg дали с по този начин нареченото " кърваво писмо " от страна на " македонските интелектуалци ", може да остави Македония дълго време да чака за покана в Европейски Съюз, проф. Овчаров не има вяра на писмото да му се отдели чак толкоз внимание, само че то е като някакъв танц и образец за метода, по който македонските историци се отнасят към историята.

В умозаключение историкът съобщи, че ние не можем да кажем македонски език, тъй като няма подобен, защото е изработен въз основа на българския език.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР