Смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА)

...
Смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА)
Коментари Харесай

Лекари от ВМА и „Пирогов” направиха уникална операция на бебе с рядък рак

Смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА) и „ Пирогов ”, управителен от проф. доктор Никола Владов, направи неповторима интервенция на бебе с необичаен рак на черния дроб, оповестиха от ВМА.
Малката пациентка е едвам на 1 година и 2 месеца и се бори с диагнозата хепатобластом. Преди 3-часовата интервенция във ВМА е минала продължителна химиотерапия, с цел да се редуцира размерът на тумора.

„ Направихме дясна хепатектомия. Операцията мина сполучливо, туморът бе отхвърлен. Бебето е добре, възвръща се”, разкри проф. Владов. Досега толкоз дребни деца с сходни тумори са се оперирали само в чужбина, призна началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология (КЧПХТ) на ВМА.

В операционната, дружно с проф. Владов, бяха доцент доктор Васил Михайлов от КЧПХТ, както и екип детски хирурзи, водени от доктор Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в „ Пирогов”.

Начело на смесения екип анестезиолози пък застанаха началникът на Клиниката по интензивно лекуване във ВМА проф. доктор Евелина Одисеева и доцент Румяна Андонова, която управлява Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „ Пирогов”.

Операцията на бебето е следващият добър образец за отличното съдействие сред ВМА и „ Пирогов”. През януари 10-годишно момче – още веднъж с необичаен израстък, получи късмет откакто бе оперирано от екипите на проф. Никола Владов и доцент Христо Шивачев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР