Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи

...
Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи
Коментари Харесай

Няколко изпитани трика за приготвяне на перфектно и вкусно кисело зеле

Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи е пристигнало времето за подготвяне на кисело зеле.
Почти няма дом, в който да не се прави огромно количество от продукта в добре познатите на всички бидони, които също са в обилие от най-различни размери според от желанията, споделя 1001recepti.com
Селската зимнина е нищо без наличието на киселото зеле. Освен потреблението му в недопечен тип, с киселото зеле се подготвят доста от обичайните зимни български ястия. Заедно с киселото зеле се подготвят ястия със свинско и птиче месо. Освен в балканската кухня, изненадващо предписания с кисело зеле се срещат и в немската кухня.

Изпитана рецепта:
Зелките се почистват от горните листа.
Кочана се срязва напречно на кръст.
Главите зеле се подреждат в бидона (кацата). Сега тук да вметна, че някои зелки се срязват на две половинки, с цел да може да събере повече количество бидона. Каците са големи и там това не се постанова.
Пропорцията сол/вода всеки си прави на усет, само че нашата е на 1л. вода – 30 гр. едра морска сол.Т.е. измерваме количеството вода, което ще събере бидона след пълненето му със зелето,изваждаме от водата и разтваряме в нея пресметнатото количество сол. Връщаме в бидона.
На 100 л. бидон прибавяме и 7-8 части хрян, колкото показалец.

Затваряме компактно с капака и…….. отваряме след 30-тия ден. Готово е.
Чудна салата за бобец, печено месо, или с ракия е нарязано, поръсено с червен пипер и олио ( е, някой със зехтин си ръси).
Не хваща бялата пелена от горната страна, не се точи лигави чорбата – обезпечено до месец май.
През февруари или март последните зелки от бидона прибираме във фризера. Отделям горните листа, сгъвам; сърцевината разрязвам за готвене. Когато са повече зелките, това упражнение завършва със стерилизиране на бурканите – добре натъпкани, да излиза зелевия сок; заваряване за капачката – 5 до 10 мин. е задоволително.

Ето в този момент и няколко тънкости:

За по-добри резултати може да цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът.
Ако желаете киселото зеле да придобие по-интересен цвят, може да добавите червени цвекло или алено зеле.
За по-добра и бърза ферментация може да добавите кочан царевица.
Ако ви е мъчно да подредите компактно зелето и то стартира да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо.
Също за мирис първоначално може да добавите по желание ябълка, дюля, лимон, лук.
Важно е да знаете, че с цел да се запазят потребните му качества, киселото зеле не би трябвало да се мие, с цел да не се отмият огромна част от потребните субстанции, както и когато готвите с кисело зеле, термичната обработка не би трябвало да бъде повече от 20-25 минути.

Киселото зеле е незаменимо за хора на диета, заради ниската си калоричност, също така то е и доста потребно, поради наличието на витамини A, B, C, K, както и благосъстоянието на микроелементи и минерали. Също по този начин морската сол, която се употребява, има доста позитивни дейности върху организма. Саламурата, която се получава дружно с него, е доста добър другар след тежка нощ – те я естествено и доста ефикасно лекарство против махмурлук. Но саламурата има оскъдни лечебни качества в съпоставяне със самото зеле. Подходящо е при инфектиране на стомаха и червата, има имуностимулиращи свойства, защищава от рак.

Единственият минус е високата му соленост, за това хора, които имат податливост или страдащи от каменно-бъбречна болест или високо кръвно налягане, би трябвало да го употребяват умерено.

Инфо: Дунавмост

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР