Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи

...
Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи
Коментари Харесай

10 трика за перфектно кисело зеле

Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи е пристигнало времето за подготвяне на кисело зеле. Почти няма дом, в който да не се прави огромно количество от продукта в добре познатите на всички бидони, които също са в обилие от най-различни размери според от желанията, споделя 1001recepti.com

Селската зимнина е нищо без наличието на киселото зеле. Освен потреблението му в недопечен тип, с киселото зеле се подготвят доста от обичайните зимни български ястия. Заедно с киселото зеле се подготвят ястия със свинско и птиче месо. Освен в балканската кухня, изненадващо предписания с кисело зеле се срещат и в немската кухня.

Изпитана рецепта:

Зелките се почистват от горните листа.
Кочана се срязва напречно на кръст.
Главите зеле се подреждат в бидона (кацата). Сега тук да вметна, че някои зелки се срязват на две половинки, с цел да може да събере повече количество бидона. Каците са големи и там това не се постанова.
Пропорцията сол/вода всеки си прави на усет, само че нашата е на 1л. вода – 30 гр. едра морска сол.Т.е. измерваме количеството вода, което ще събере бидона след пълненето му със зелето,изваждаме от водата и разтваряме в нея пресметнатото количество сол. Връщаме в бидона.
На 100 л. бидон прибавяме и 7-8 части хрян, колкото показалец.

Затваряме компактно с капака и…….. отваряме след 30-тия ден. Готово е.
Чудна салата за бобец, печено месо, или с ракия е нарязано, поръсено с червен пипер и олио ( е, някой със зехтин си ръси).

Не хваща бялата пелена от горната страна, не се точи лигави чорбата – обезпечено до месец май.
През февруари или март последните зелки от бидона прибираме във фризера. Отделям горните листа, сгъвам; сърцевината разрязвам за готвене. Когато са повече зелките, това упражнение завършва със стерилизиране на бурканите – добре натъпкани, да излиза зелевия сок; заваряване за капачката – 5 до 10 мин. е задоволително.

Ето в този момент и няколко тънкости:

За по-добри резултати може да цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът.
Ако желаете киселото зеле да придобие по-интересен цвят, може да добавите червени цвекло или алено зеле.
За по-добра и бърза ферментация може да добавите кочан царевица.
Ако ви е мъчно да подредите компактно зелето и то стартира да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо.
Също за мирис първоначално може да добавите по желание ябълка, дюля, лимон, лук.
Важно е да знаете, че с цел да се запазят потребните му качества, киселото зеле не би трябвало да се мие, с цел да не се отмият огромна част от потребните субстанции, както и когато готвите с кисело зеле, термичната обработка не би трябвало да бъде повече от 20-25 минути.

Киселото зеле е незаменимо за хора на диета, заради ниската си калоричност, също така то е и доста потребно, поради наличието на витамини A, B, C, K, както и благосъстоянието на микроелементи и минерали. Също по този начин морската сол, която се употребява, има доста позитивни дейности върху организма. Саламурата, която се получава дружно с него, е доста добър другар след тежка нощ – те я естествено и доста ефикасно лекарство против махмурлук. Но саламурата има оскъдни лечебни качества в съпоставяне със самото зеле. Подходящо е при инфектиране на стомаха и червата, има имуностимулиращи свойства, защищава от рак.

Единственият минус е високата му соленост, за това хора, които имат податливост или страдащи от каменно-бъбречна болест или високо кръвно налягане, би трябвало да го употребяват умерено.

Инфо: dunavmost

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР