Смененият в петък изпълнителен директор на Националната електрическа компания Петър

...
Смененият в петък изпълнителен директор на Националната електрическа компания Петър
Коментари Харесай

Смененият директор на НЕК се оплака от натиск

Смененият в петък изпълнителен шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев се оплака на конференция през днешния ден, че върху него са се опитвали са оказват напън разнообразни институции и търговци на ток, заяви " Нова телевизия ". Това била и повода да си подаде оставката доскоро повече от месец, която беше отхвърлена.

Илиев сподели, че натискът е бил обвързван с продажбата на ток на борсата и осъществяване на фиктивни търгове. " Много мъчно върху мен ще има напън в продажбата, на различен може да бъде изработен, само че по принцип е опитвано да ми се оказва напън, само че в никакъв случай не съм го приемал. От разнообразни хора - обаждат ми се по телефона. Според мен министър председателят не е осведомен с всичките неща, които стават в енергетиката ", споделя той, представен от БНР.

Илиев е изумен от решението да бъде заменен, още повече че това станало, до момента в който бил в отпуск. " Смятам, че съм работил в ползите на Националната електрическа компания. Другите не са привикнали да работят при тези условия ", сподели Илиев, като добави, че евентуално е заменен, тъй като е неуместен, тъй като казвал нещата, каквито са.

Бившият началник на НЕК разгласи, че оставя компанията в положително финансово положение. Той се оплака, че на пазара на ток няма правила, което заплашва даже националната сигурност.

" В България има непотребен ток, а ние страдаме от липса на ток. Правилата на пазара са такива, че няма правила. Всеки си продава на себе си ", добавя той, представен от " Фокус ".

Илиев въпреки всичко посочи, че популацията не е застрашено по никакъв метод от липса на сила, а казусът е главно за бизнес клиентите. Бившият шеф на НЕК счита, че вероятностите пред компанията са положителни, като тя има над 30 млн. лв. облага.

Петър Илиев изрази мнение, че не е редно Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира цената на тока. " Комисията би трябвало да изготви правила, по които да се дефинират цените за другите производители,и това да бъде контролируемо ", е неговото мнение.

От близо година представители на бизнеса се оплакват от високите цени на тока на енергийната борса. Това стана причина Асоциация на индустриалния капитал в България да изиска преструктуриране на НЕК и основаване на условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР