Сменени са директорите на националната полиция, на столичната, в София-област,

...
Сменени са директорите на националната полиция, на столичната, в София-област,
Коментари Харесай

Бойко Рашков ударно сменя шефове на МВР

Сменени са шефовете на националната полиция, на столичната, в София-област, а към този момент и в Кюстендил. Всички те бяха назначени от Бойко Рашков като длъжностен вътрешен министър и вицепремиер.

Последният в листата е Пламен Стоилов, който тъкмо 10 месеца бе началник на полицията в Кюстендил. Той отива като зам.-началник в жандармерията, а на поста му застава Светослав Григоров.

Стоилов бе назначен от Рашков като краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на 18 юни м.г. Още същия ден имаше обир на банка в Дупница. Извършителят се оказа някогашен служител на реда, заседнал в заеми. Мъжът бе арестуван едвам няколко часа след офанзивата. По време на мандата на Стоилов бяха арестувани доста дилъри, както и крадци.

Неразкрит обаче остана обирът на 730 000 лева от вкъщи на дупнишкия търговец на облекла Ивайло Павлов. Те бяха отмъкнати в средата на август, до момента в който предприемачът бил на отмора в Гърция. Бандитът влезнал с фалшифициран ключ. Месец по-късно по същия метод бяха откраднати и 330 000 лева в Благоевград. Криминалисти са безапелационни, че става дума за еднакъв престъпник. Затова Стоилов работил и с благоевградските служители на реда, само че без резултат.

Понижен се оказа шефът на националната полиция Станимир Станев. Той бе назначен за шеф през май м.г., а през днешния ден е зам.-главен секретар на ведомството. По време на мандата му Националната полиция проверява сключването на неизгодни покупко-продажби по градежа на Автомагистрала “Хемус”. И до момента в който по следствието на ГДБОП за пране на пари бе арестуван Борислав Колев и даже упрекнат, по инспекцията в националната полиция от прокуратурата не са повдигали обвиняване.

Станев остана шеф до края на 2021 година, а от началото на новата е заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Шеф на полицията е Венцислав Кирчев.

Всъщност точно в Главна дирекция “Национална полиция” има най-вече хора, назначени от Рашков, а по-късно махнати от него. С изключение на зам.-директора с сектор униформени служители на реда Борислав Муеров, всички други заместници са сменяни най-малко по един път. Така да вземем за пример Стойно Цветков бе назначен да дава отговор за следствието. Малко откакто Станев стана зам.- основен секретар обаче, той се върна като основен дознател в Столична дирекция на вътрешните работи, а на поста му застана Ангел Дулев. Преди това той бе заместител в хасковската полиция на Кирчев. Смята се, че точно следствието за “Хемус” е повода да бъде заменен.

От всички назначени от Рашков най-дълго на поста си остана Антон Златанов, само че и той не се задържа и 40 дни отпред на Столична дирекция на вътрешните работи. Той бе назначен за шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи на 19 май м. година в първото служебно държавно управление. Още на 28 юни обаче бе заменен с Калоян Милтенов. Мотивът бе полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет от юли 2020 година Неофициално обаче се заприказва, че Златанов не е махал шефовете на отдели в Столична дирекция на вътрешните работи, а Рашков ги считал за лоялни на ГЕРБ.

Затова служителят на реда бе върнат като зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи, какъвто бе преди да оглави дирекцията. Там също не се задържа 2 месеца. Вместо това бе намален до зам.-началник на столичното 4-о районно ръководство. Това обаче не бе краят на премеждията на Златанов. Макар и да не бе публично намален, той бе командирован на границата. Там бе лидер на служебно куче и патрулираше по браздата.

Подобна орис сполетя и Георги Григоров, който бе шеф на полицията в София-област. Той бе назначен в същия ден, в който и Златанов. Изкара до март тази година, преди да бъде пратен в Бюрото за подкрепяне към министъра, в което работят доста от полицейските шефове, издигали се в кариерата в последните няколко години и стигнали върха си при ГЕРБ. На мястото на Григоров краткотрайно застана заместника му Георги Тотков, който преди месец беше заменен с Живко Коцев. Коцев беше шеф на Министерство на вътрешните работи във велико Търново в първия мандат на ГЕРБ, когато министър беше Цветан Цветанов.

След като смени управленията на основните дирекции без пожарната, Рашков махна и съвсем всички шефове на полицията по регионалните дирекции. Сред малцината, запазили постовете си от времето на ГЕРБ, са Калоян Калоянов в Бургас, Петър Коцин във Видин, Щерьо Милчев в Кърджали, Димитър Величков в Сливен и Николай Димов в Смолян.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР