Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възраждане на

...
Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възраждане на
Коментари Харесай

Наричат го Тръмп с мозък. Кой е Рон ДеСантис?

" Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възобновление на Америка "  - това е името на книгата, която Рон ДеСантис показа през март. Посланието, с което 44-годишният претендент за президент на Съединени американски щати ще обикаля страната в предизборната си акция, е просто - никой американски губернатор не е правил толкоз доста за щата си, колкото той. Или както скандират последователите му: " ДеСантис 2024 - Да създадем Америка като Флорида ".

ДеСантис не е първият претендент за президент, който разгласява книга тъкмо преди началото на акцията си. Всъщност тя е нещо като съвършеното мотивационно писмо - споделя за щастливото му детство във Флорида и за пристрастеността му по бейзбола, известен американски спорт.

Талантът му като състезател му отваря и вратата към влиятелния университет Йейл. Кариерата му стартира като преподавател по история, след това учи право в Харвард. Докато следва се причислява и към армията, а по-късно стартира работа като боен юрист в пандиза Гуантанамо. Съветник е на елитния отряд на американските тюлени във войната в Ирак, което му печели и няколко медала.

От конгресмен до губернатор на Флорида

През 2012 ДеСантис към този момент е прекарал две години като прокурор и взема решение да направи крачката към политиката. Шест години той е конгресмен, преди да се кандидатира за губернатор на Флорида и да завоюва през 2018 година.

Женен и татко на три деца, губернаторът на Флорида е в пика на известността си в Съединени американски щати. В края на 2022 година той резервира губернаторския си пост, макар че Флорида е един от така наречен колебаещи се щати, които не гласоподават постоянно за една от двете партии.

Когато обще бяха съпартийци-приятели: ДеСантис и Тръмп през парил 2020 година във ВашингтонСнимка: DOUG MILLS/Getty Images/TNS/picture alliance

ДеСантис печели гласоподавателите с положителни стопански политики, обещания за ниски налози и намерено отрицание на всички ограничения срещу ковид.

ДеСантис и Тръмп към този момент не са другари

Доналд Тръмп изиграва основна роля за овластяването на ДеСантис. Докато не осъзнава, че му е оказал помощ да се трансформира в главния му конкурент. Оттогава Тръмп към този момент го наскърбява и се подиграва с него, наричайки го непризнателен и двуличен и заплашвайки да изкара нескрито неприятни неща за него.

ДеСантис има своя тактика за офанзивите на Тръмп - пренебрегва ги и даже не го загатва в речите си. Губернаторът на Флорида желае да реалокира фокуса върху себе си и да се показа като политика, който в най-голяма степен показва на консервативната политика в Съединени американски щати. Но без свадите, хаоса и правосъдните процеси. " Тръмп с мозък ", както го назовават някои.

По пътя към Белия дом обаче той има една огромна пречка - за разлика от Тръмп, който подвига на крайници големи зали и площади с речите си, ДеСантис е определян като неприятен оратор.

Противник на либералните хрумвания

Рон ДеСантис може и да се надява, че няма да му се наложи да усъвършенства ораторското си майсторство. Защото той е поел кръстоносен поход против така наречен Woke култура, която се бори за заличаването на всякаква дискриминация в американското общество. Губернаторът започва културна война във Флорида и стартира да прокарва редица закони в тази посока: за прекъсване на въпросната Woke култура, против говоренето за гейовете или за правата на родителите в образованието.

Ако учителите приказват на учениците за хомосексуалност рискуват да бъдат уволнени. Расизмът и робството към този момент не са част от образователната стратегия - белите възпитаници може да се почувстват персонално виновни. Транссексуални момичета нямат право да се състезават в женски спортни дисциплини. Ако преподавател желае да постави на бюрото си фотография на своя сътрудник, не може да го направи, в случай че въпросният сътрудник е от същия пол. 

Привърженици на Рон ДеСантис: " Да създадем Америка като Флорида " Снимка: Marco Bello/REUTERS

" Родителите пращат децата си в учебно заведение, с цел да учат, не с цел да им прокарват идеология ", споделя Рон ДеСантис. В резултат от политиките му рафтовете в учебните библиотеки са опразнени от книги за робството, тъй като учебното заведение рискува да бъде съдено.

Във война и с Дисни

Рон ДеСантис влезе в конфликт и с развлекателния колос Дисни, макар че един от известните лунапаркове на компанията се намира в Орландо, Флорида и дава работни места на 70 хиляди души в щата. Губернаторът обаче реши да отнеме на Дисни специалния статут, който им разрешава да пестят налози.

ДеСантис направи и по този начин, че абортите към този момент са забранени във Флорида след 15-ата гестационна седмица - с изключение на в специфични случаи. Това се случи още преди конституционното право на аборт да бъде анулирано от Върховния съд на Съединени американски щати.

Ако ДеСантис успее да надвие освен Доналд Тръмп в републиканските предварителни избори, само че и Джо Байдън по-късно, обстановката ще се промени фрапантно за лявата демократична Америка. А във връзка с съветската експанзия срещу Украйна, ДеСантис разяснява пред Фокс Нюз, че не е " в националния интерес "  на Съединени американски щати да " се въвлича в териториалния спор сред Украйна и Русия ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР