Смелост. Това е ключовата дума за Стефан Шоселов. Без риск

...
Смелост. Това е ключовата дума за Стефан Шоселов. Без риск
Коментари Харесай

"Човекът на покрива", който предпочита да инвестира в Стара Загора, вместо в Германия

Смелост. Това е основната дума за Стефан Шоселов. " Без риск няма триумф. Нещата обаче стават с сдържан риск. Преценяваш опциите, пазарите и тръгваш самоуверено напред ", споделя той.

Шоселов е значимо име в старозагорския бизнес, споделя " Капитал ". Той записва първата частна компания в града през 1989 година След като пробива в Германия, през днешния ден неговата " Новотехпром " работи най-вече за българския пазар, за който са предопределени 70% от създадената продукция. Покривните структури и стенни профили на старозагорската компания покриват 85% от потребностите на строителството на търговски и индустриални обекти в България. С тях са построени по-голямата част от комерсиалните хипермаркети, индустриалните, логистичните и спортните бази, както и доста селскостопански обекти в страната.

Стефан Шоселов оглавява бизнес организации и взе участие в публичния живот на Стара Загора. Председател е на КРИБ, отпред е на борда на шефовете на Индустриална зона " Загоре ", зам.-председател на Конфедерацията на работодателите " Тракия " в Южна България, деен член на Клуба на работодателите. Казва, че намира време за всичко това, тъй като има вяра, че България има добър капацитет, който би трябвало да се развие през идващите години.

История

Пазарният апетит е това, което движи разрастването на бизнеса на Шоселов. Той започва преди 30 години като вносител на индустриална и климатична техника. " Постепенно обаче нашите клиенти желаеха да внасяме и термоизолационни панели, тъй като една хладилна камера се състои от хладилни елементи и термоизолационни панели. По този метод станах представител на ThyssenKrupp и започнах да импортирам от тях термоизолационни панели, защото на територията на Балканите към момента нямаше такива производители ", споделя той.

Следващия апетит е за окантващи профили, с които се закопчават панелите на хладилното оборудване. Така последователно предприемачът стартира да внася метал и оборудва независимо произвеждане.

Един от основните моменти в кариерата му е решението да влага в Германия. Това се случва по времето на ръководството на Жан Виденов. " Икономическата обстановка тук беше ужасна ", изяснява Шоселов. Инвестицията му е в някогашен автосервиз покрай Динслакен, който той трансформира в логистичен склад - общо към 250 хиляди немски марки. Това обаче му дава достъп до немски контакти и връзка с локалния бизнес, което се оказва скъпо в бъдеще. " Ако си правилен и един път влезеш в тази верига на немския бизнес, нещата стават доста по-лесни ", споделя той.

 База на
© Капитал

База на " Новотехпром "

Така 10 години по-късно, когато ThyssenKrupp затварят завода си в Динслакен, му оферират взаимна инвестиция в България. Шоселов отхвърля, тъй като размерът, който търси международният тръст (1.2 млн. кв.м годишно), е непостижим за локалния пазар съгласно него. Вместо това той изкупува част от линиите на затворения цех и ги изнася в България.

Центърът в Германия затваря порти преди към година, когато предприемачът взема решение да се концентрира напълно върху работата в България. " Цялата ми облага е реинвестирана тук ", изяснява той решението си. Днес " Новотехпром " разполага с логистичен център в Австрия, който подкрепя комерсиалната активност на компанията. За работата там се грижи дъщерята на бизнесмена - Антония. Синът му Радослав пък е стопански шеф на компанията в България и пръв асистент в бизнеса. Държи и 10% в компанията, като естествено главният пакет от 90% е на бащата.

Рискът и триумфът

Днес, когато се връща обратно, с цел да наблюдава пътя си, Шоселов споделя, че несъмнено смелостта е това, което му е помогнало. Другото значимо изискване съгласно него е да не се отчайваш от неуспехите, а триумфите да те активизират за повече работа.

Имал е доста сложни моменти в бизнеса си. Така, да вземем за пример по време на икономическата рецесия през 2008 година губи 2.5 млн. евро. " Цената на металите падна внезапно, започнах да продавам под 150 евро на звук от покупната цена. Това, че започнах самоуверено тази стъпка и продадох огромна част от стоката си, понижих загубите на половина, другояче те щяха да стигнат до 5 млн. евро, споделя Шоселов. Точно по това време банкрутират и доста огромни строителни компании в България.

Фирмата оцелява и оборотът на " Новотехпром " за 2018 година е 40 млн. лв., като бележи растеж от 6-7%.

В оповестения консолидиран доклад за 2017 година се виждат доходи от активността от 37 млн. лева, което е с над 9 млн. лева повече от постигнатото миналата година. Печалбата също е възходяща - от 3 на 4 млн. лева за 2017 година

Сив бранш - ниски заплати

На срещата с бизнеса на " Капитал " предходната година вложителят изясни, че единственият метод хората да се върнат в градове като Стара Загора е повдигането на заплатите на задоволително ниво. От бизнес позиция това го тормози, тъй като непрекъснатият растеж подвига разноските му. От друга, той има отговор на въпроса. " В момента калкулираме за нацепването на звук метал 30 лева, а за разкрояване на листове - 20 лева Същите неща в Германия ще бъдат надлежно към 90 и 60 евро. Има по какъв начин да вдигнем цената на услугата на нашата продукция незабавно. " Това ще резултира съгласно него в мигновено повдигане и на заплатите на служащите му. Проблемът обаче, споделя той, е сивият бранш.

Шоселов дава образец с редица дребни производства, които работят на сиво или даже на черно и смъкват цените непрестанно, тъй като си икономисват дължими суми. Това е нелоялна конкуренция и тя смъква цените, споделя той. Ако страната реши този проблем, неговият бизнес ще вдигне цената на някои услуги, което ще бъде последвано от нарастване и на заплатите.

Производство

" Новотехпром " разполага с пет индустриални бази. Три от тях се намират в местността Голеш край Стара Загора и имат обща индустриална и складова повърхност от 50 дка. През последните години компанията интензивно употребява европейските дотации, с цел да модернизира напълно производството си, да автоматизира и роботизира част от индустриалните процеси. Усвоените средства, по-голяма част от които по стратегия " Конкурентоспособност ", са от порядъка на 8 млн. лв.. " Конкуренцията в Европа е доста огромна и в случай че не се употребяват европейски стратегии, времето за възвръщане на инвестицията става прекомерно дълго ", споделя Шоселов.

С машините, които е закупила компанията му през 2018 година и началото на 2019 година, е съумял да усили с 30% продуктивността на труда и да понижи с 40% разноските за електрическа енергия при производството на така наречен окантващи профили. Всеки месец " Новотехпром " внася към 3000 тона метал, с цел да извърши поръчките на своите клиенти. Работи с снабдители от Италия, Австрия, Австралия и Южна Корея. Прави богата гама от трапецовидни и вълнообразни железни профили. Така клиентът има опция да получи всичко належащо от една ръка.

Стефан Шоселов се гордее, че има най-модерното съоръжение за това произвеждане в Европа. На една индустриална линия в " Новотехпром " работят единствено двама души, а излизат по 1 звук подготвени профили на минута. В предприятието работят 100 души. Плановете на Шоселов са и през 2019 година да употребява опциите на стратегия " Конкурентоспособност ", като закупи нова линия за произвеждане на покривни детайли – железни керемиди. Общата инвестиция в този план ще бъде в размер на към 900 хиляди лева

Опит по планове с европейско финансиране

Компанията има досега четири сполучливи плана по европейските стратегии, като множеството от тях са минали петгодишния интервал на мониторинг от ръководещия орган. Първият план на " Новотехпром " е от 2013г по Оперативна програма " Развитие и конкурентоспособност на българската стопанска система " и е на стойност 515 584 лева Той дава опция на старозагорското дружество да закупи и внедри в производството си профилираща линия за произвеждане на студено огънати профили с височина от 18 до 50 мм, както и линия за произвеждане на гама профили.

 База на
© Капитал

База на " Новотехпром "

Следващият план е по същата стратегия и е ориентиран към възстановяване на конкурентните преимущества и пазарните позиции на " Новотехпром ". Инвестирани са в производството 999 147 лева, като главният актив е линия за дълбоки трапецовидни профили. Следва план по Оперативна програма " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система. Инвестиции за възстановяване на енергийната успеваемост ". Благодарение на този план " Новотехпром " закупува линия за студено огънати трапецовидни профили, устройство за пакетиране на листов материал, както и товарна апаратура за битова, гореща вода. Инвестираните по плана средства са в размер на 515 000 лв..

Опирайки се на положителния опит, добит по европейските планове, " Новотехпром " през днешния ден създава план за възстановяване на енергийната си успеваемост по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година ". Той е на стойност 557 000 лв. и дава опция на предприятието да закупи огъваща машина, абкант преса, въздушен гейтов компресор и автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението.

Ефектът от европейските пари

След внедряването на модерните линии за произвеждане, закупени благодарение на европейските средства, " Новотехпром " съумява да се подреди измежду най-хубавите производители на студено огънати железни профили на покриви и стени в Европа. " Благодарение на осъществените вложения по европейските планове спряхме на 100% вноса на сходни профили от Западна Европа. Преди тези профили се внасяха в страната най-вече от Германия. ", споделя предприемачът. Според него, резултатът от европейските стратегии за България е изключително значим в интервала 2008-2009г- времето на икономическата рецесия. Тогава те са главен източник за вложения в стопанската система и дават опция за основаване на нови работни места. Благодарение на средствата, които българският бизнес получи по европейските стратегии, увеличихме и износа на страната ни, споделя Стефан Шоселов.

" През 2018 година се регистрира покачване на износа с близо половин %, като чакаме в нескончаем проект още по-голям растеж като резултат от по-високата продуктивност на труда и успеваемостта на индустриалния развой в България. ", добавя Шоселов. Според него, в случай че българския бизнес успее да усили продуктивността на труда посредством успеваемост в производството, това ще даде добра опция за доста нарастване на заплатите. Така огромна част от хората, отишли да работят в чужбина, ще се завърнат в страната си. Препоръката на притежателя на " Новотехпром " е компаниите, които са осъществили сполучливо европейски планове и не престават да уголемяват индустриалния си потенциал в направлението, в което работят, да имат опция да набират повече точки при кандидатстване по европейските стратегии.

" Има и компании, които закупуват машини със средства по европейски планове, държат ги по складовете и след прекосяването на интервала на мониторинг от страна на ръководещия орган, ги продава ", споделя Шоселов. Според него тази процедура би трябвало да бъдат ликвидирана, с цел да могат работещите компании да получат още по-добри благоприятни условия.

Клиентите

С структури на старозагорската компания са построени към 80% от магазините " Кауфланд ", всички магазини " Джъмбо ", огромните логистични бази на " Лидл ", столичната зала " Арена Армеец ", халетата на някогашния авто цех в Ловеч. Почти няма огромен обект в България, в който да не присъстваме с нашите покривни и стенни профили, споделя с горделивост Шоселов. Извън България " Новотехпром " продава в Румъния, Македония, Косово, Гърция, Турция.

От тази година компанията ще стартира производството и на железни керемиди, които навлизат от ден на ден в строителството на еднофамилни и жилищни кооперации и в България. Сега българските строители разчитат на вносни железни керемиди най-вече от Румъния.

Специалното издание " Капитал Градове: Стара Загора " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР