Смелчаци се подготвят да влязат в студените води на река

...
Смелчаци се подготвят да влязат в студените води на река
Коментари Харесай

Смелчаци се готвят да влязат в ледената Янтра за Богоявленския кръст



Смелчаци се приготвят да влязат в студените води на река Янтра точно на Богоявление – 6 януари. Традиционният обред по изваждането на кръста във Велико Търново ще се състои в подножието на крепостта Царевец – край Владишкия мост. Кой е най-смел, бърз и умел ще стане ясно малко след 11,00 ч. в неделния ден.

Богоявление е един от най-светлите християнски празници и ще бъде почетен уместно от великотърновци, макар плануваното студено време и снеговалежи. Още в 9,00 ч. на 6 януари в катедралния храм „ Свето Рождество Богородично ” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи литургия, ще бъде осъществен и церемониален богоявленски водосвет.

В 10,30 ч. от пространство пред църквата митрополит Григорий и кметът на Велико Търново Даниел Панов ще поведат литийно шествие, което ще продължи до площад „ Цар Асен I ”. Пред крепостта Царевец бойното знаме на Националния боен университет „ Васил Левски ” ще бъде осветено, същото ще бъде сторено и със знамената на други организации и институции.
В 11,00 ч. шествието ще продължи към Владишкия мост, а ритуалът по изваждането на богоявленския кръст ще стартира към 11,15 ч.

Празничната стратегия на 6 януари постанова въвеждането на краткотрайна организация на придвижването. Докато траят събитията от програмата, затворени за придвижване ще бъдат улиците „ Митрополска ” – в сектора от църквата „ Св. Четиридесет мъченици ” до площад „ Цар Асен I ”, ул. „ Климент Охридски ” и ул. „ Патриарх Евтимий ” – в сектора от църквата „ Свети Четиридесет мъченици ” до Владишкия мост. В този регион ще бъде неразрешено и паркирането на коли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР