Смекчаващите вината обстоятелства имат превес над тези, които утежняват деянието

...
Смекчаващите вината обстоятелства имат превес над тези, които утежняват деянието
Коментари Харесай

САС: Има превес на смекчаващите вината обстоятелства при делото срещу акушерката

Смекчаващите виновността условия имат превес над тези, които утежняват действието на акушерката, пребила новородено през 2015 година Това се споделя в решението на Софийския апелативен съд, който понижи с 2 години присъдата на Емилия Ковачева. bTV разполага с цялостния текст на присъдата.

Въпреки че второинстанционният съд „ напълно се съгласява и с направения юридически извод по делото от страна на СГС” (осъдил Ковачева на 18 година затвор-б.р.), магистратите от САС акцентират, че възрастта на жертвата – бебе на единствено 4 дни, не може да бъде взето първо при установяване на самото закононарушение, а по-късно – и като отегчаващо виновността събитие.
На втора инстанция: Намалиха присъдата на акушерката, нападнала новородено Ако няма обжалвания и митинги, Емилия Ковачева ще лежи 16 година в пандиза
Тричленният правосъден състав се сплотява към мнението, закононарушението не „ може да бъде квалифицирано като извънредно тежко, тъй като следва да разкрива изключително висока степен на социална заплаха,надхвърляща доста тази на елементарните случаи на същото престъпление”, а и не може да се твърди, че извършителката е непоправима „ от позиция на главната цел да се поправи и превъзпита наказаният към съблюдаване на законите”.

Така и са изключени най-тежките вероятни присъди – пожизнен затвор и пожизнен затвор без право на подмяна.
3-годишната Никол, пребита от акушерката Ковачева, е отключила епилепсия Акушерката изиска по-лека мярка от домакински арест, съдът не ѝ позволи
При своето решение съдът взема под внимание „ изказаното страдание от подсъдимата за случилото се (…) и в допълнение събраните позитивни характеристични данни за личността на подсъдимата пред актуалната инстанция”.

САС взема също поради като смекчаващо виновността събитие и констатациите от осъществени инспекции на ИА „ Главна ревизия по труда “, от които е станало ясно, че не са обезпечени страна на работодателя междудневни почивки и седмична отмора по Кодекса на труда.

От друга страна в решението се показва, че синдромът на „ бърнаут”не може да бъде причина за осъществяването на действието, тъй като съгласно движимостите лица това положение не е обвързвано с експанзия, а с незаинтересованост и разграничаване на работещия от неговите отговорности. „ Интензивният работен график с минимална отмора,не може да е довел до замъглено схващане заради прегаряне или по-известно като синдром на „ бърнаут “,т.нар.болест на професионалното изчерпване”, установяват съдиите.

Въз основа на това правосъдният състав стига до заключението, че „ задачите на наказването могат да се реализиран и с налагане на наказване отнемане от независимост в размер на 16 години”, като последното ще е съответствено на осъщественото от подсъдимата закононарушение.

Софийски апелативен съд не счита, че приключването на видеозаписите на действието е повлияло на решението на първоинституционния съд и подсъдимата не е била лишена от право на почтен развой.

„ Софийски градски съд е приел,че това е станало по непостоянен в границите на сегашния развой метод,като публикуването им и в средствата за всеобща информация е довело да нагнетяване на голямо публично напрежение,включително и обвързвано с апели за принуждение против подсъдимата”, написа в решението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР