Смехът удължава живота както на здравите, така и на болните,

...
Смехът удължава живота както на здравите, така и на болните,
Коментари Харесай

Как смехът ни лекува

Смехът удължава живота както на здравите, по този начин и на болните, споделя Андрей Беловешкин, доктор и претендент на медицинските науки.

Когато европейците за първи път решили да изследват източните практики, те били шокирани от обстоятелството, че тибетските будисти непрекъснато се шегували с тях.

Европейците упорствали за съвестност, само че им било обяснено, че възприятието за комизъм е наложително изискване за реализиране на комплицирани практики в медитацията. И през днешния ден може да се види по какъв начин хора „ доста съществено “ медитират или се занимават със здравословно хранене, което доста покачва риска от орторексия.

Да се смееш на себе си и на другите е доста потребно за здравето. Статистика сочи, че едвам 10% от човешкия смях е предизвикан от смехории.

Още през 60-те години на 20 в. в университета Станфорд психиатърът Уилям Фрай поставя основите на смехотерапията. Промяната в възприятието за комизъм е симптом за редица нарушавания. Например, остаряване. С възрастта се смеем все по-малко, това е неприятно. Едно дете се смее 20 пъти по-често от един възрастен човек.

Смехът отпуска. Той разрешава бързо да се освободим от напрежението. Освен това има резултат на ненадейно преобразяване на с напрежение очакване в „ нищо “.

Смехът прави страшните неща нестрашни. Поради това доста хора под паника се боят от смеха, те се боят, че смехът ще ги лиши от „ престиж “.

Когато двама души се смеят дружно, това бързо понижава напрежението сред тях след тежки събития. Като цяло един взаимен живот, изпълнен със смях, води до по-продължителни взаимоотношения.

За дамите възприятието за комизъм е значим аршин при избора на сътрудник. Смехът сближава. Той е обществена страст – свързва хората, без значение дали една смешка е била смешна или не. Смехът е действителен знак за непосредственост.

Смехът, също така, намалява равнището на кортизола и усъвършенства имунната функционалност на организма. В някои проучвания е потвърдено, че смехът усъвършенства чувствителността към инсулина. Механизмът обаче към този момент остава неразбираем.

В рамките на едно проучване диабетици и здрави хора сядат да ядат, а по-късно слушат скучна лекция или гледат комедийно шоу. След шоуто при диабетиците е записано минимално повишаване на равнището на захарта, съпоставено с резултатите от слушане на лекция.

Смехът оказва помощ и да учим. Учените са открили, че децата, които се смеят, по-добре се образоват. Смехът подтиква обучителния развой. Децата, които не реагират на смехории, имат по-ниски резултати в учебно заведение.

Освен това практиката сочи, че навикът да се смеем над себе си е обвързван с дългоденствие, по-добро самочувствие и ред други индикатори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР