Смъртта в домовете за възрастни хора сега се разпространява със

...
Смъртта в домовете за възрастни хора сега се разпространява със
Коментари Харесай

Глас от Швеция: Ставащото в домовете за възрастни хора е просто ужасно

Смъртта в домовете за възрастни хора в този момент се популяризира със скоростта на горски пожар. Към жителите не позволяват околните им, а личният състав постоянно е неприятно подготвен, не е предпазен и е мощно уплашен. Това написа журналистката Лота Грьонинг в шведското издание Expressen. Actuano.com показва позицията ѝ за обстановката в Швеция в това отношение:
За някои коронавирусът е като съветска рулетка: не знаеш какъв брой мощно ще заболееш. За други (особено за възрастните) гибелта е прекомерно евентуален излаз, написа тя.
Когато преди месец инфекцията стартира да се популяризира по света, аз видях по малкия екран сюжет, сниман в американски дом за престарели хора, където коронавирусът съумял да проникне. Мнозина умирали, а за роднините вратите били затворени. Те стояли пред постройката и плачели, тъй като не можели да се видят с околните си. Аз се ужасих от обстановката и си помислих, че това в Швеция не може да стане.
Но това стана.
Почувствах вяра, когато държавното управление и Андерс Тегнел (главният епидемиолог на Швеция) обявиха, че отбраната на възрастните жители е приоритет за нашата страна. Те непрестанно повтаряха тези думи, убеждавайки всички да поемат персонална отговорност и да не популяризират болестта.
Възрастните бяха призовани да си стоят вкъщи. Старците трябваше да проявят разсъдливост. Това обаче в по-голямата си част бяха празни думи, тъй като очевидно не засягаха тези, които получават помощ от службите за грижи за възрастните, живеещи в домове за престарели хора или зависещи от приходящ личен състав.
Постепенно истината стартира да излиза на повърхността. Държавата отхвърли да носи отговорност за системата на опазването на здравето, складовете със стратегически материали не се попълняха. Не доближаваше защитно съоръжение, места в лечебните заведения, апарати за белодробна вентилация и подготвен личен състав.
Департаментът за публично опазване на здравето и държавното управление се пробваха да запазят позициите си посредством тактиката на преиначаване. Няма никакъв смисъл да се прави разбор на всички, споделяха те, до момента в който не получиха достъп до системата за тестване. А още през цялото време беше напълно явно, че с разпространяването на инфекцията би трябвало да се ревизират всички медици и чиновници от обществените служби.
Не бива за всичко да упрекваме ковид. Време е да си отговорим на въпроса каква е у нас, в Швеция, обстановката с грижите за възрастните. Вече не от една година старци се оплакват, че за тях се грижат зле и са доста самотни. Впрочем редица общини наскоро взеха решение да изтеглят запаси от тази сфера.
Ларс Линдберг, който от доста години работи в службата за помощ в Стокхолмския район, преди известно време даде изявление за програмата Aktuellt. Той говореше за очевидното – за това, че изискванията за работа на личния състав способстват за разпространение на вируса.
" Не мога да схвана за какво всички по този начин се удивяват, че коронавирусът се популяризира. Имаме неприятно квалифициран личен състав без средства за отбрана, освен това е на почасово възнаграждение. Това значи, че на тях не се заплащат болнични, те не могат да си останат вкъщи, в случай че имат кашлица, защото няма с какво да си платят наема за жилището ", установи Ларс Линдберг.
Разговарях със чиновници от службите за помощ, които ми описаха какъв брой им е тежко. Не доближават средствата за отбрана. Една здравна сестра, работеща в дребна комуна, споделила, че даже нямат антисептик за ръце.
Неотдавна Expressen заяви за 80-годишната Биргит Фалк, която умряла от ковид в дом за възрастни в Гьотеборг. Когато анализът посочил, че има ковид, никой от личния състав не посмял да влезе в стаята ѝ, с цел да ревизира по какъв начин се усеща, твърди нейната щерка Мария Лим Фалк.
Старците умират в своите постели самотни, с цел да се окажат след това в полиетиленови чували и в заковани с гвоздеи ковчези. Ние в действителност ли желаеме гибелта да е такава?
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 19 април "
Превод: Ганчо Каменарски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР