- Смъртта преследва този, който разкрие, че Нютон е бил

...
- Смъртта преследва този, който разкрие, че Нютон е бил
Коментари Харесай

Интелигентно четиво за любители на мистерии

- Смъртта преследва този, който разкрие, че Нютон е бил член на скрито общество в "Невидимото приятелство "

- Скандинавският Шерлок Холмс проверява престъпна мистерия в "Денят на Страшния съд "

Исак Нютон е освен извънреден академик, само че и талантлив алхимик и окултист. Тайните към това разкрива скандинавският публицист Курт Ауст в романа "Невидимото приятелство " (новото издание на ИК "Персей ", превод Росица Цветанова). От действителните обстоятелства, свързани с мистериозния код, употребен от Нютон, с цел да скрие откритията си в региона на непозволените науки, Ауст заплита избухлив сюжет.
Жена се прострелва в центъра на Париж пред очите на десетки шокирани очевидци. Скоро по-късно околните й стартират да получават кодирани известия и скъпи колета от нея. Бившият й брачен партньор, който в никакъв случай не е преставал да я обича, е брилянтен математик и в този момент би трябвало да разчете шифрованите послания, получени от нея, с цел да разбере повода, предиздвикала я да пожертва живота си. Евен Вик, гениалният математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всевъзможни шифри, е воин и на различен, превеждан към този момент на български, разказ на Курт Ауст - "Алхимия на отмъщението ".
Защо триста години след гибелта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични секрети са толкоз скъпи и рискови?
Исак Нютон (1643-1727) е считан от мнозина за най-великия и авторитетен академик в света. Той е физик, математик, астроном, мъдрец и алхимик. Поставя основите на класическата механика. Освен ръководител на Британското кралско научно сдружение, заема и върховен държавен пост по предопределение персонално от краля. В резултат на изследванията на древен текстове дефинира датата на разпъването на Иисус Христос - 3 април 33 година Оспорва съществуването на Светата Троица, смятайки, че тя е въведена през ІV век посредством имитация на древен текстове. След гибелта му е открито, че в тялото му има обилни количества живак и затова се е занимавал с алхимия. Резултатите от тайните си занимания Нютон е кодирал, а кодът наскоро бе дешифриран. Върху това гради книгата си скандинавският занаятчия на трилъра Курт Ауст.
Ауст е виртуоз на престъпния род и един от най-хубавите скандинавски създатели, чиито книги са сравнявани с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Притежава в сбирката си двете най-големи награди за престъпна литература - "Златният револвер " (или "Ривертон ", Норвегия) и "Стъкленият ключ " (за най-хубав разказ, написан в скандинавските страни).
В превод на български на Калина Димитрова тези дни се появи и романът му "Денят на Страшния съд ". Напомнящи Шерлок Холмс и лекар Уотсън, героите на Ауст - академични професор и асистентът му, проверяват закононарушения в навечерието на XVIII век. Литературните критици съпоставят романа с "Името на розата " от Умберто Еко.
28 декември 1699 година - два дни преди настъпването на Новата година, която съгласно предсказанията на Нострадамус е избрана за Деня на Страшния съд. Датският професор Томас Буберг и младият му помощник Петер Хортен се насочат към датския град Рибе, с цел да отпразнуват Новата година. По пътя са сюрпризирани от страшна снежна стихия и са принудени да потърсят заслон в инцидентен хан. Но незабавно след идването им един от гостите - единственият благородник измежду тях, е открит мъртъв в снега. Томас счита, че гибелта му е подозрителна и със систематичното самообладание на умел академик стартира да задава въпроси и да търси отговори. Той и Петер се сблъскват с упоритата опозиция на тези, които се намират в хана - както самите стопани, по този начин и гостите имат аргументи да крият същинските си планове. В това затворено пространство, изолирани от света поради тежките климатични условия, героите би трябвало да разгадаят тайните на близките и да разбулят мистерията непременно, тъй като измежду тях се крие палач. А той може още веднъж да извърши закононарушение - освен това още по-брутално.
Публикуваме изявление, предоставено на ДУМА от ИК "Персей ".



Курт Ауст:
Любопитството е съществена движеща мощ в човешката еволюция

Конспиративният трилър дава опция да се оборват наложени и одобрени от епохи тези, счита известният публицист

- Жанрът таен трилър с исторически загадки е доста съвременен през последните години и издирван от читателите. Но не е ли писането на сходни романи прекомерно трудоемко начинание? Как подготвяте дадена тематика и какъв брой време ви лишава единствено изследването?
- Обикновено пиша една книга за две години. Грубо казано, това е една година за изследване и друга, с цел да възпроизведа историята на хартия. Конспиративните трилъри са много комплицирани и постоянно действието се прави в минали времена и в сегашното - и двете изискват добра подготовка. Освен това за "Невидимото приятелство " избрах воин, за който беше наложително да съм направил задълбочено изследване, за да предам личността му допустимо най-правдоподобно. Евен Вик трябваше да бъде невероятен с интереса си към числата, само че не прекомерно.
- Всъщност за какво се насочихте към този род?
- Той дава опция да се оборват наложени и одобрени от епохи тези под формата на художествена литература. Докато пишех разказ, в който имаше воин алхимик, открих, че Исак Нютон също е бил подобен. Тогава се роди концепцията да напиша разказ, отдаден на това - с шифри и кодове. Тогава никой не знаеше за Дан Браун.
- Вашите романи събират и преплитат съвремието и далечни времена, само че кое остава непроменено в персонажите, в хората, които живеят в друга историческа реалност и стадии от развиването на света?
- Това е добър въпрос и също по този начин много сложен за отговор, защото не одобрявам изключително безапелационните отговори. Въпреки всичко, предвид на това, което съм написал в книгите за Евен Вик, любознанието е съществена движеща мощ в човешката еволюция и по този метод може да се преглежда като универсално. По същия метод е способността да се адаптираш към изменящите се условия.
- С какво Исак Нютон, считан от мнозина за най-великия и най-влиятелния академик на всички времена, само че и неприкрит окултист и алхимик, ви завоюва, с цел да заложите в двата си най-популярни романа на мистерията към неговата скрита страна?
- Нютон е прочут като академик, прочут със своите достижения в региона на математиката и физиката/астрономията. Въпреки това скритата му страна е незнайна за множеството хора и по тази причина взех решение да пиша за него. Надявах се да подвигна воала от прикритата и загадъчна част от живота му. В първата ми книга за Евен Вик четири съществени секрети за Нютон са разкрити. Тези секрети са щели да му костват живота, в случай че са били известни на краля и кралицата. Във втората книга - "Алхимия на отмъщението ", вадя на показ тъмните страни на характера му. Що за човек е този популярен академик? Нека да го кажа по този начин: в случай че Нютон беше жив през днешния ден, в никакъв случай не бих се опитал да му бъда другар, а по-скоро бих стоял надалеч от него.
- Как мислите: хората са доста разнообразни или се интересуват и вълнуват от сходни тематики и проблеми?
- Повечето хора са чували за Исак Нютон като академик и наподобява, че хората от Европа и, дано да кажем - Корея и Уругвай, са сюрпризирани да схванат за новите обстоятелства, които разгадавам.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР