Смъртта на принцеса Даяна, която си отиде от този свят

...
Смъртта на принцеса Даяна, която си отиде от този свят
Коментари Харесай

Незабравима: Ето какви са били последните часове от живота н...

Смъртта на принцеса Даяна, която си отиде от този свят на 36-годишна възраст при злополука в тунел в Париж, продължава да вълнува даже и след четвърт век.

Двадесет и пет години по-късно Асошиейтед прес предлага хроника на последните часове на принцесата на народа във френската столица, оповестена за първи път на 5 септември 1997 година, няколко дни след съдбовния случай от 31 август, цитира Българска телеграфна агенция. (Хронологията на събитията от онази нощ, възобновена от информации на кореспонденти и изявленията, е малко съкратена и редактирана от организацията.)

Елегантна вечеря в " Риц " в Париж. Среднощно пътешестване около осветените съкровища на града. Това, което следва - съдбовна покруса. 

Едно от последните неща, които се виждат при навлизането в тунела на моста Алма през нощта, е осветената Айфелова кула. Желязната ѝ структура, блещукаща като дантела на фона на нощното небе, евентуално е едно от последните неща, които е видяла и принцеса Даяна.

Светлините на кулата угасват всяка нощ един час след среднощ. По това време в онази неделя, 31 август, Даяна лежи, заклещена в смачкания мерцедес, спасители трескаво се пробват да я окажат първа помощ, до момента в който техни сътрудници прорязват металния покрив на колата.

Краткото пътешестване от хотел " Риц " до тунела е впечатляващо, с помощта на гледките към някои от съкровищата на града - обелискът на площад Конкорд, Триумфалната арка вдясно, златният купол на Дома на инвалидите оттатък реката вляво.

В колата пътуват четирима души - водачът и бодигард начело и принцесата и приятелят ѝ - на задните седалки. Зад тях, неразбираемо на какво разстояние, се движат папараци на няколко мотоциклета и евентуално в два автомобила.

Блестящата кула е отляво, в случай че се движите към тунела по продължение на Сена. Дори и през затъмнените стъкла на първокласния автомобил би било мъчно да не обърнеш взор към нея.

Секунди по-късно се чува мощен тропот, съгласно очевидци е прозвучал като детонация. Скоро по-късно той ще отекне по целия свят, само че за няколко минути в тихата нощ се чува единствено непрестанния тон от клаксона, притиснат от тялото на водача и по-късно щракането от " спусъците " на фотоапаратите.
За принцесата след ослепителните светлини на града се спуска единствено мрачевина.
22 часа - Вечерта за Даяна и Доди ал Файед стартира с вечеря в Императорския апартамент на хотел " Риц ". Това е най-хубавият апартамент в хотела, благосъстоятелност на бащата на Доди, Мохамед ал Файед.

Блюдата се доставят от ресторант " Еспадон " на хотела, с две звезди на Мишлен и прочут с избата си със 100 000 бутилки вино. Твърди се, че Даяна е поръчала ордьовър с гъби и аспержи, последван от морски език. Доди избрал калкан.

Доди може би е носил изненада в джоба си. Медии цитираха парижки бижутер, който твърди, че продал на Ал Файед " извънреден " пръстен с елмаз за 205 000 щатски $ и съгласно техните известия Доди може да го е подарил на Даяна в " Риц ". Дали е бил годежен пръстен? Никой в никакъв случай няма да знае сигурно.

Денят бил под напрежение. Двойката има проблеми с папараците още от идването си в следобедните часове в Париж. Фотографите първо наблюдават Даяна и Доди от летище Бурже до вила Уиндзор - имението, принадлежало в миналото на херцога и херцогинята на Уиндзор, което Мохамед ал Файед купува и ремонтира. Шофьорът съумява да се изплъзне от папараците.

Опитът на двойката да вечеря в 21:30 часа в шикозното парижко бистро " Ше Беноа " се проваля, когато папараци още веднъж попадат в следите им. Даяна и Доди се отхвърлят и вземат решение да вечерят в " Риц ", където защитата е по-добра.

Видеозаписи от камерите в хотела демонстрират по какъв начин колите се връщат в " Риц ", светкавиците стопират, когато Даяна влиза през въртящата се врата с приведен взор, изглеждаща под стрес.

Двамата минават по синия килим със златен бордюр в хотела към ресторанта. Десет минути по-късно се връщат " поради вниманието, което притеглят в ресторанта ", както споделя по-късно в Лондон Пол Хендли-Грийвс, началник на защитата на Ал Файед, и се насочат към Императорския апартамент.

В първокласния хотел с мраморни колони и персийски килими по подовете е безшумно и умерено. Но пред входа на постройката, на елегантния площад Вандом, папараците се събират още веднъж.

22:08 часа - Анри Пол, вторият бодигард от екипа за защита в " Риц ", идва в хотела, откакто е извикан по телефона в 22 часа. Паркира персоналния си автомобил, беседва с няколко души, ръкува се с другар, с мениджъра и портиера нощна промяна. Според техните показания " той бил изтрезнял, не миришел на алкохол, походката му била постоянна ", споделя Хендли-Грийвс.

Пол прекарва идващите два часа в лобито на хотела. В един миг отива в бара и сяда на маса дружно с още двама бодигардове. В бара няма камери, само че и Хендли-Грийвс, и Майкъл Коул, представителят на семейство Ал Файед споделят, че от интервютата с личния състав на хотела няма сведения, че Пол е пил.

00:07 часа - След вечерята, откакто напущат жилището, Даяна и Ал Файед стопират, с цел да обсъдят наличието на папараците и " загрижеността на принцесата, че нещо може да се случи ", споделя Хендли-Грийвс. На конференция в Лондон той декларира, че " по-рано денем тя изразила паника пред телохранителя Тревър Рийс-Джоунс от безразсъдството на мотористите и за сигурността на автомобила, с който пътувала. Тя изразила угриженост за това, че поради безотговорното ръководство на мотоциклетистите някой от тях може да падне под колелетата или на водещата кола в кортежа, или на последната ".

Даяна и Доди се насочат към негов апартамент до Шанз-Елизе, близо до Триумфалната арка. Заради папараците вземат решение да употребяват два автомобила-примамки - Рейндж Роувър и Мерцедес. Роувърът е паркиран пред основния вход на хотела и зад кормилото сяда постоянният водач на Ал Файед.

Имат потребност от трета кола и наемат Мерцедес. Заради тежестта си черната лимузина на компания " Етоал " не е доста маневрена. " Това не е автомобил, с който да се движиш на слалом ", споделя Жан-Пиер Бретон, водач на лимузини, който постоянно вози клиенти на " Риц ".

Даяна и Доди имат потребност и от водач и по тази причина Пол е извикан от вкъщи си. За Анри Пол, на 41 години и родом от Бретан, Франция, се твърди, че е особено подготвен в Германия да ръководи бронирани коли с марка " Мерцедес ". Според полицията той не е имал специфичен документ за ръководство на колата, само че семейство Ал Файед отхвърля това.

Според парижката прокуратура кръвните проби при аутопсията демонстрират, че съгласно законите Пол е бил пийнал. Пожелали анонимност юридически източници споделят, че равнището на алкохол в кръвта му е било най-малко три пъти над разрешеното от закона.

Въпреки известията, че Пол пиел доста, най-малко двама бармани, които го познават, споделят пред Асошиейтед прес, че в никакъв случай не са видели при него проявления на това.

Бивш барман в заведение до " Риц ", посещавано постоянно от Пол, сподели, че той пиел единствено бира. " Никога не съм го виждал доста пийнал ", сподели барманът, който в този момент е управител на нощен клуб в Сан Франциско. " Дори няколко пъти ме е возил до къщи. Не съм се тормозил ".

00:19 часа - Доди и Даяна стоят покрай задния вход на хотела дружно със чиновници на защитата, подготвящи ги за тръгване. Запис от охранителна камера на хотела демонстрира по какъв начин Доди прегръща Даяна през кръста, с цел да я отбрани.

00:20 часа -Двойката напуща " Риц " от задния излаз и се качва в Мерцедеса. Даяна е облечена в черен топ, черно сако и бели панталони. Тя е с прическа и носи алено червило.

Доди наподобява по-небрежно в дълга сива риза, яке и джинси. Записът от видеокамерата не демонстрира папараци към задния вход на хотела, само че очевидно колите за стръв не са изпълнили задачата си.

Следван от папараци, мерцедесът пътува по улица " Камбон " и завива надясно по " Риволи ", вляво остават градините Тюйлери. На площад Конкорд лимузината завива наляво около обелиска, открива се панорама към Шанз-Елизе и Триумфалната арка, до момента в който се придвижва по поречието на Сена.

Според фотографи Пол към този момент кара рисково. Жак Ланжвен споделя, че сътрудници фотографи му споделили, че на площад Конкорд, когато ги спрял червен светофар, мерцедесът потеглил със свистене на гумите, преди още да светне зелено. Пред " Либерасион " фотографът твърди, че " мерцедесът се движел вълнообразно рисково и изглеждало, че лидерът не управлява колата ".

Даяна и Доди не били с защитни колани, единствено телохранителът Рийс-Джоунс бил с колан на предната седалка до водача. Мерцедесът форсирал по поречието на реката по " Кур дьо ла Рен ", по-късно по " Албер I ", след което следва тунелът.

Около 00:25 ч . мерцедесът навлиза в тунела, евентуално с цел да избегне трафика по оживения площад Алма. Тунелът е блестящо осветлен с неонови лампи. Подходът към него е рисков при висока скорост. Пътят леко извива вдясно, по-късно вляво и следва бързо втурване.

Ограничението за скоростта там е 50 км/ч. Шофьор на такси сподели, че един път опитал да влезе в тунела със скорост 112 км/ч и се стреснал. " Там е тясно и рисково ", сподели Жак Голтие. " Трябва да си вманиачен, с цел да караш бързо ".
Колко бързо е карал Пол там?
Според полицейски чиновници, поискали анонимност, скоростомерът на Мерцедеса е бил спрял на 196 км/ч. За тях това е сигурен знак, че това е била скоростта, с която колата се е блъснала, само че семейство Ал Файед оспорва и споделя, че скоростомерът е спрял на нула. Специалист по Мерцедесите сподели, че апаратът се движи автоматизирано до нула или до оптималната скорост, когато прекъсне зареждането.
Според очевидци колата се е движила с много над 140 км/ч, евентуално с близо 190 км/ч.

Не е ясно какъв брой папараци са следвали колата и на какво разстояние. Според юриста на Ал Файед " кортежът " от папараци бил като рой след лимузината. Според фотографа Ласло Вереш те били минимум на 500 метра зад мерцедеса.

Секунди откакто навлиза в тунела в лява лента, колата излиза от надзор, удря бетонната мантинела в тунела, прекатурва се и се блъска в дясната му стена, след което се завърта. Когато стопира, към този момент е обърната в посоката, от която е навлязла в тунела.

Тялото на лидера е отпуснато върху клаксона. Ударът е толкоз мощен, че елементи от радиатора са открити впити в тялото му. Ал Файед, който седи вляво зад него, умира на място.

Джак и Робин Файърстоун, туристи от Лонг Айлънд в Ню Йорк, Съединени американски щати, се разхождат край тунела, когато чуват ужасяващ звук. Тичешком влизат в тунела. В изявленията те също свидетелстват, че папараците били в близост като рой. Но доктор, който карал през тунела директно след случая, споделя, че фотографите не са му пречили да окаже първа помощ.

00:27 часа - В противопожарната работа получават първи сигнал за помощ.

Около 00:40 часа идват служители на реда и пожарникари. Даяна и телохранителят към момента са живи. Колата е купчина метал и стъкло. Полицията арестува шестима фотографи и един мотоциклетист, конфискува лентите и мобилните им телефони.

Спасителните екипи би трябвало да изрежат покрива на колата, с цел да измъкнат жертвите. Накрая съумяват да извадят Даяна през задната част на колата. Междувременно незабавни медици се пробват да ѝ окажат първа помощ.

02:00 часа - Даяна кърви щедро от гръдния панер, когато е докарана в болница дружно с телохранителя. Скоро по-късно получава сърдечен удар. Лекарите затварят раната, пробват се да я върнат към живот с двучасов сърдечен масаж - и външен, и непосредствено върху сърцето. Не съумяват.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР