Смъртта на младия фараон Тутанкамон, която го сполетяла през 3300

...
Смъртта на младия фараон Тутанкамон, която го сполетяла през 3300
Коментари Харесай

Тутанкамон загинал по време на полет

Смъртта на младия фараон Тутанкамон, която го сполетяла през 3300 години, най-вероятно е била породена от авиокатастрофа. Така считат някои историци и археолози.

В град Сакара в Египет през 1898 година бил открит модел на дребен аероплан, който съгласно египтолозите е ястреб с разперени криле, основан през трети век преди новата епоха.

Моделът на аероплан е изработен от дърво и е дълъг 14.2 сантиметра с обсег на крилете 18.3 сантиметра. Моделът тежи напълно малко – единствено 39 грама.

Моделът бил изпитан в аеродинамична тръба и се оказало, че лети превъзходно. За да изследват находката, учените основали огромен модел на същия аероплан и той се оказал кадърен да лети.

Йероглифите на опашката на птицата гласят " Подарък за Амон ". А господ Амон в Древен Египет се е асоциирал с дъжда. До 1969 година античният модел на самолета се пазел в музея на Кайро.

Според историците доста от членовете на фамилиите, ръководели Древен Египет, са заровени с голям брой счупвания, които най-вероятно са получили при рухване от огромна височина.

Вероятно по това време е имало примитивни планери. Тутанкамон починал на осемнадесет години. Състоянието на гробницата му издавало непредвидената му кончина, както и бързото заравяне.

 Тутанкамон умрял по време на полет

Тялото било жестоко балсамирано, никой не изчистил стените и пода на гробницата от пръски багра. Атрибутите на ритуалната гала били на други мъртви хора, върху чиито имена било изписано името на фараона.

Аутопсията на мумията на фараона, открита през 1925 година, не открила следи от насилствена гибел. Четиридесет години по-късно учените разкрили счупени кости в региона на мозъка и съсирек.

Невролози настояват, че такава картина е допустима единствено при мощен удар по черепа. Дълго време историците считали, че някой от доближените на фараона го е умъртвил. Днес обаче излиза наяве, че гибелта му евентуално се дължи на любовта му към полетите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР