Смъртта на журналисти е на исторически ниски нива в световен

...
Смъртта на журналисти е на исторически ниски нива в световен
Коментари Харесай

Броят на убитите и хвърлените в затвора журналисти нараства

”Смъртта на публицисти е на ”исторически ниски равнища ” в международен мащаб ”, написа в отчет на Репортери без граници, представен от Агенция Франс Прес.
Базираната в Париж организация регистрира, че публицистиката става рискова специалност, а множеството кореспонденти, починали през 2019 година, са отразявали военните спорове в Йемен, Сирия и Афганистан.

Средно 80 публицисти годишно са починали през последните две десетилетия.

Но шефът на Репортери без граници Кристоф Делоар напомни, че убийствата на кореспонденти в страни, в които не се води война, остават притеснително доста. Такава страна е Мексико, където са били убити 10 публицисти през 2019 година

" Латинска Америка, където са убити 14 публицисти, стана толкоз рискова, колкото Близкия Изток ", споделя Делоар.

" Докато конфликтните зони умират по-малко от нас, от ден на ден стават жертва на поръчкови убийства в демократичните страни. Това е същинска опасност за демокрацията ", добавя шефът на Репортери без граници.

Стремително нараства броят на репортерите, хвърлени зад решетките - през т.г. в пандиза са влезнали 389 души, което е растеж с 12% по отношение на предходната година. " Китай държи в пандизите си една трета от задържаните публицисти по света ", споделя Кристоф Делоар.

Общо 57 публицисти по света са държани като заложници сега, най-вече в Сирия, Ирак, Йемен и Украйна. " Въпреки развиването на обстановката в Сирия, тази година нямаше значими освобождавания или замяна на пленници ", добавя Делоар.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР