Смъртта на д-р Нели Пандова-Илиева, която е дала две отрицателни

...
Смъртта на д-р Нели Пандова-Илиева, която е дала две отрицателни
Коментари Харесай

Доц. Мангъров за починалата лекарка: Отрицателен тест? Това, че не сте хванали риба, не значи, че няма!

Смъртта на доктор Нели Пандова-Илиева, която е дала две негативни проби за COVID-19, не отхвърля тезата, че се построяват антитела след преболедуване. В това е безапелационен доцент Атанас Мангъров. Чувствителността на PCR теста е 70%. Тоест, един негативен тест не значи, че даден човек не е инфектиран с COVID-19. Означава само, че инфекцията не се потвърждава, изясни пред  TrafficNews  инфекционистът.

Д-р Илиева е била диагностицирана с ковид зараза. Лекувана е в болница „ Света Анна ”, след което е изписана, защото е дала две негативни проби, а положението й се е подобрило. Тя е била под домашно лекуване, само че ненадейно положението й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, само че е умряла в незабавния център на Александровска болница. Това даде мотив на наши експерти да се усъмнят дали преболедувалите построяват имунитет. По време на постоянния брифинг и ген. Венцислав Мутафчийски призна, че неяснотите към протичането на болестта не престават да са повече, в сравнение с това, което е открито.

Доц. Мангъров обаче успокоява, че имунитет се построява. „ В медицината един негативен тест значи само, че не се потвърждава нещо, а не че го няма. Все едно да отидете за риба, да не хванете нищо и да си мислите, че в морето няма риба. Тоест, тези проби не трябва да се абсолютизират ”, безапелационен е инфекционистът.

По думите му, върху резултатите от теста въздействие оказват доста неща - от метода на взимане на тестът, дали е бръкнато задоволително надълбоко и дали е взет задоволителен материал, до това по какъв начин е съхранявана тя и какви са техническите благоприятни условия на индивида, който прави теста.

„ Особеност на коронавирусите е, че те се отделят много по-продължително време от организма на тези, които са инфектирани с тях. Могат да се отделят в продължение на 20-30 дни след началото на клиничните признаци. И това, че в даден миг те не се хващат, не значи, че ги няма. Медицината не е аритметика, както си мислят доста хора ”, показва доцент Атанас Мангъров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР