Смъртта на чернокож мъж в щата Минеаполис доведе до масови

...
Смъртта на чернокож мъж в щата Минеаполис доведе до масови
Коментари Харесай

Масови протести и уволнения на полицаи след смъртта на чернокож в Минеаполис

Смъртта на негър мъж в щата Минеаполис докара до всеобщи митинги и уволнения на локални служители на реда, написа Си Ен Ен. Видеоклип, оповестен в обществените мрежи, демонстрира ареста на 46-годишният Джордж Флойд, който е подложен на нечовешко отношение от двама служители на реда.

Какво се е случило?

Униформените реагирали на сигнал до 911 за мъж, който се пробва да употребява подправени документи в магазин. Те бързо се отзовали на адреса, където заварили Джордж Флойд в интоксикирано положение в автомобила си.

Според формалните полицейски изказвания служителите на реда извадили Флойд от автомобила, само че той оказал опозиция. Мъжът бил задържан и му били сложени белезници, след което свален на земята.

На клипа Флойд е прикрепен на земята, като един от служителите на реда затиска врата му с коляно. Многократно по време на видеото се чува по какъв начин мъжът моли униформения да отмести коляното си, тъй като не може да диша и вратът го боли.

На клипа се чуват гласовете и на преминаващи хора, които умоляват служителите на реда да пуснат мъжа. В 9-минутното видео ясно се вижда по кое време Флойд изпада в безсъзнание и стопира да се движи.

Поради сензитивният темперамент на фрагментите няма да ви покажем истинският видеоклип.

Снимка: Reuters

Отново от полицейските изказвания излиза наяве, че униформените разбрали, че Флойд в действителност изпитва някакво неразположение и повикали кола за спешна помощ на място. Малко по-късно мъжът умрял в локална болница.

Видеоклипът обиколи обществените мрежи за едно денонощие, като провокира всеобщо неодобрение измежду популацията на Минеаполис.

Снимка: Reuters

Реакцията

След като ФБР стартира следствие на реакцията на локалната полиция в обстановката и дали тази битка е довела до гибелта на Джордж Флойд, управляващите освобождават четирима служители на реда, които имат отношение към случая, двама от които са взели участие.

Кметът на Минеаполис излезе с публично изказване, че твърдо поддържа дейностите на полицейското управление във връзка уволнението.
Балтимор – сцена на бурни митинги след гибелта на негър, изпаднал в кома в ареста Аутопсията посочила, че гибелта е настъпила в резултат на контузия на гръбначния мозък
„ Всички гледахме видеото на ужасяващата гибел на Джордж Флойд и по какъв начин очевидци на случилото се умоляват служителите на реда да го пуснат. Това нечовешко отношение коства живота на човек, който беше арестуван от полицията по отношение на не-насилствени обвинявания “, написа юристът по човешки права Бенджамин Кръмп в „ Туитър “.

Снимка: Reuters

Губернаторът на Минесота Тим Уолц дефинира дейностите като ужасяващи. „ Призлява ми от неналичието на каквато и да е човещина в това ужасяващо видео “, написа в „ Туитър “.

Смъртта на Джордж Флойд провокира и остра социална реакция. Почти незабавно хиляди протестиращи извършиха улиците на Минеаполис, с цел да желаят отмъщение за гибелта на чернокожия мъж.
Нови митинги в Съединени американски щати поради гибелта на негър мъж, породена от служител на реда Съдебен състав реши обвинявания на служителя на реда да не се повдигат
Много от тях носеха маски с надпис „ Не мога да вдишвам “, визирайки последните думи на прикования към земята Флойд.

Протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ и димки от полицията.

Подобни подиуми не се виждат за първи път на територията на Съединените щати. През 2015 година гибелта на негър мъж в ареста докара до всеобщи митинги в Балтимор, а през 2014 година служител на реда аргументи гибелта на негър мъж в Ню Йорк и още веднъж провокира остра социална реакция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР