Смъртта на британската кралица Елизабет Втора провокира колекционерите към търсене

...
Смъртта на британската кралица Елизабет Втора провокира колекционерите към търсене
Коментари Харесай

Колекционерите търсят усилено монети и банкноти с лика на Елизабет Втора

Смъртта на английската кралица Елизабет Втора предизвика колекционерите към търсене на монети и банкноти с лика ѝ, съобщи Ройтерс. 

Монетите и банкнотите с нейния портрет ще останат в обращение във всички страни от Общността на нациите.

Дилърите на монети споделят, че търсенето на банкноти и монети е почнало след гибелта на кралицата на 8 септември в Шотландия. Търсят се и редките 20-доларови канадски банкноти от интервала преди Втората международна война с лика на Елизабет като дете , както и юбилейната австралийска монета от 50 цента, пусната в обращение във връзка Диамантения празник на починалата кралица. 

Монетите и банкнотите се търсят както от дългогодишни, по този начин и от начинаещи колекционери. Това е респект към монарха, управлявал най-дълго Англия. Елизабет Втора е направила 33 околосветски обиколки. Този факт е записан в Книгата на Гинес.

Според Питър Хъчисън, експерт по антични монети в монетната къща „ Хатън “ в Лондон, сега има запитвания от далечни дестинации като да вземем за пример Австралия. На първо място в търсенията на колекционерите са лимитираните серии. Опитните нумизмати желаят да запълнят сбирките си, а присъединението на начинаещите колекционери е фактор, който също подвига цените. 

Австралийският специалист по монети Джоел Кандиах пусна свое видео в ТикТок тази седмица, в което афишира, че цената на австралийската двудоларова лилава монета с корона към този момент е 180 $.

В Онтарио притежателят на компанията „ Alliance Coin & Banknote “ Шон Айзъкс приготвя аукцион през този месец с фокус към някои значими банкноти и монети. Сред тях е канадската банкнота от 20 $ от 1935 година, на която е обликът на 8-годишната тогава Елизабет. „ Тя е в Топ 10 на най-търсените банкноти през предишния век “, споделя Айзъкс. Цената на банкнотите, които Айзъкс възнамерява да предложи на търга, варира от начална стойност към 300 канадски $ (226 щатски долара) до няколко хиляди според от положението им, даже 22 000 канадски $ за рядка френска версия.

Според Шон Айзъкс ще има скок в търсенето на всички монети, пуснати в обращение във връзка отбелязване на властването на Елизабет Втора. Специалистът е припрян да види и първите монети с лика на крал Чарлз Трети. Според него денят, в който те влязат в обращение, ще бъде незабравим за нумизматиката. 
Появата на монети и банкноти с лика на Чарлз Трети ще отнеме известно време, изключително отвън Англия. 

Централните банки в Австралия, Канада и Нова Зеландия оповестиха, че банкнотите с облика на Елизабет Втора ще останат в обращение още дълги години. 

Новите австралийски монети ще бъдат с облика на крал Чарлз. Това обаче няма да се случи скоро. Според Кралския австралийски монетен двор в исторически проект сеченето на монети с лика на новия суверен стартира към 12 месеца след коронацията. 

Очевидно страните от Общността на нациите, които желаят да употребяват облика на Чарлз за своите монети и банкноти, би трябвало да изчакат Англия. Кралският монетен двор и Централната банка в Лондон към момента не са дали никакви детайлности. Експертите чакат, че след края на траура ще стартира работата по подготовката на портрета на крал Чарлз. 

Според Питър Хъчисън процесът ще отнеме най-малко четири месеца , даже шест. Пускането в обращение на нови монети и банкноти е съобразено с датата на коронацията. 

Засега няма оповестена дата за коронацията на крал Чарлз. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР