Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика бунтове в Минеаполис и

...
Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика бунтове в Минеаполис и
Коментари Харесай

Нови протести в САЩ заради полицейско насилие и нови големи сблъсъци

Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд провокира протести в Минеаполис и други огромни американски градове след появяването на видео от задържането на Флойд, документирало полицейското принуждение – причина за гибелта на Флойд. На видеото се вижда, че при ареста на 46-годишния афроамериканец един от служителите на реда притиска гърлото му с крайник, а Флойд моли да бъде пуснат, тъй като не може да диша.

“A lot of the violence and looting is not being done in George Floyd’s name, ” a protester in Minneapolis says https://t.co/IuvEkZ4A5N pic.twitter.com/BgGnHCSDYg
— CNN (@CNN) May 31, 2020
От няколко дни Минеаполис е сцена на жестоки митинги. Полиция, екипирана за битка с безредиците, употребява сълзотворен газ и зашеметяващи гранати против протестиращи, които нарушават прелюдия полицейския час в Минеаполис - с цел да ги задържи надалеч от полицейското ръководство, заяви БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
Полицаите, подпомагани от бойци от Националната армия, дълго време се сдържаха от борба с стачкуващите от боязън от задълбочаване на рецесията, а и тъй като в началото те не бяха многочислени.
Полицията в Ню Йорк употребява пикантен спрей, с цел да изтласка група протестиращи от автомагистрала. Протестът беше проведен поради гибелта на Джордж Флойд в Минеаполис.
По-рано част от стачкуващите се събраха на Бруклинския мост и от там завиха към естакадата на автомагистралата, блокирайки придвижването в двете направления. Магистралата минава по източния бряг на Манхатън.
След това протестиращите поеха по автомагистралата, с цел да слязат от нея. Полицията спазваше дистанцията, само че в последния миг се приближи и изиска протестиращите да изоставен пътното платно допустимо най-бързо. В отговор, хули и обиди бяха отправени към чиновниците на реда. В резултат на това се стига до конфликти и към служителите на реда полетяха бутилки с вода. Отговорът на служителите на реда - пикантен спрей. Някои протестиращи са арестувани.
След като хората са изгонени от пътя, тълпата се е разпръснала.
Един от водачите на тази група Видал Гузман съобщи, че задачата на протестиращите е да отидат до Бруклинския мост и по този метод да привлекат вниманието на пресата и цялата общност към казуса с полицейското принуждение.
" Около хиляда души участваха в нашата акция през днешния ден. Започнахме в Харлем, имаше към 500, по-късно се причислиха и други групи ", сподели Гузман. " Имаме потребност от правдивост. Ще се борим против полицейската грубост ", добави той.
Полицията е употребила сълзотворен газ против протестиращи във Вашингтон, оповестява сътрудник на РИА Новости от мястото на събитието.
Няколко протестиращи са хвърлили пластмасови бутилки с вода против полицията, а по-късно са доближили кордона. Полицията отвърнала със сълзотворен газ. Протестиращите, кашляйки, са се разпръснали.
Според кореспондента на РИА Новости, няма съществено потърпевши. Като цяло митингът край Белия дом е минал спокойно, в него са взели участие няколкостотин души.
Протести имаше и в други американски градове - както и изказвания, че полицията ги е трансформирала в конфликти, а преди намесата ѝ те са били мирни!

I want to be absolutely clear that this protest was peaceful until the cops fired tear gas into the crowd. #Seattle #GeorgeFloyd pic.twitter.com/Z7LbKDnPh9
— Zak Binns (@zakbinns) May 31, 2020

The LAPD beating protesters with batons and shooting rubber bullets directly into the crowd. It`s BAD in Los Angeles. You can see the girl with the black top get injured... This started as a #BlackLivesMatter peaceful protest. UNREAL. #LosAngelesRiots #GeorgeFloyd pic.twitter.com/iAbwUGNQFW
— Brayden James (@BrayJ83) May 30, 2020
Междувременно американският президент Доналд Тръмп жигосах снощните протести в град Минеаполис като дело на " крадци и анархисти ", оповестява Агенция Франс Прес.
" Смъртта на Джордж Флойд на улицата в Минеаполис е огромна покруса ", съобщи президентът по време на пътуването си до галактическия център Кенеди във Флорида, където беше очевидец на излитането на кораба Crew Dragon. Но той добави, че паметта на Флойд е " опозорена от бунтовници, крадци и анархисти ", и прикани за " помиряване, а не ненавист, правдивост, а не безпорядък ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР