Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби

...
Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби
Коментари Харесай

Последните думи на починалия медик към свой приятел: Колегите ми отказаха линейка

 Смъртта на 49-годишния доктор от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от зараза с ковид, повдига доста въпроси. Негов непосредствен другар и доктор – доктор Робърт Михов, описа в телевизионното предаване " 120 минути " по bTV, че доктор Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при възпален и без нужната защитна екипировка.

Според доктор Михов неговият другар и сътрудник му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни признаци. " Питаше ме съществено ли е това “, спомня си българският доктор, който работи в Лийдс. Михов споделя, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал ковид, едвам когато го чува да кашля, му " светва алена лампичка ".

" Това, което доктор Стамов ми показа ден или два, откакто е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с доста бързо развил се ковид, 55-годишен човек. Той не е бил осведомен и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства “, описа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в " Пирогов " предходния ден и е бил изписан за домашно лекуване. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока централизация на вируса.

" Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа ", каза Михов. След като го преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в " Пирогов ", там им отхвърлят банкет, откакто го откарват във Военна болница. Там пациентът се утежнява, те го закарват в " Пирогов ", където е починал с противошкова зала в " Пирогов ". Не му е правил дишане уста в уста, това са неистини ", споделя доктор Михов. В първото видео се чува по какъв начин доктор Стамов споделя:

" Пускам и до тримата недоволство и им...! Защо не са ни пратили защитни дрехи, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, изнемощял съм, само че има несъмнено усъвършенстване. "   Д-р Михов е безапелационен, че в Лийдс, където работи, няма случай доктор да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специфични скафандри. Самите пациенти пък са разграничени на " гореща " и " студена " зона според от признаците си.

В един от записите на техните диалози се чува по какъв начин доктор Стамов споделя:

" Чакам сътрудника да ме закара. Ще му дам 20 лв.. Отказаха ми сътрудниците ми, кола за спешна помощ да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика “. " Обидно е, тъй като 20 години лишава да се сътвори подобен доктор ", съобщи българския доктор в Лийдс. " Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-хубавите ми другари, веселяк с необятна душа ", споделя доктор Михов.  

Говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска разяснява изнесените от доктор Михов записи на неговия сътрудник. " Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцетуптене и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което е прекомерно гранично, т.е. не може да се допуска ковид ", съобщи Сунгарска, която е безапелационна, че екипът е бил с отчасти протективно облекло - имали са ръкавици и маски.

Що се отнася до отхвърли кола за спешна помощ да откара доктор Стамов до болничното заведение, Сунгарска съобщи, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде изработен ПСР в СРЗИ в 8:00 ч., откакто към този момент е било известно, че пациентът е умрял от ковид. Колегите са му споделили, че ще го откарат за фотография в болница, откакто му бъде изработен теста за COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР