Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби

...
Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби
Коментари Харесай

Отказана ли е линейка на починалия от COVID-19 медик д-р Стамов?

Смъртта на 49-годишния доктор от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от зараза с ковид повдига доста въпроси. Негов непосредствен другар и доктор – доктор Робърт Михов, описа пред bTV, че доктор Юлиян Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при възпален и без нужната защитна екипировка.
Според доктор Михов неговият другар и сътрудник му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни признаци. „ Питаше ме съществено ли е това “, спомня си българският доктор, който работи в Лийдс.
Михов споделя, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал ковид, едвам когато го чува да кашля, му " светва алена лампичка ".
„ Това, което доктор Стамов ми показа ден или два, откакто е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с доста бързо развил се ковид, 55-годишен човек. Той не е бил осведомен и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства “, описа Михов.
По неговите думи Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока централизация на вируса. " Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа ", сподели Михов.
След като преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в " Пирогов ", там им отхвърлят банкет, откакто го откарват във Военна болница. Там пациентът се утежнява, те го закарват в " Пирогов ", където е умрял в противошкова зала в " Пирогов "., споделя доктор Михов.
В първото видео се чува по какъв начин доктор Стамов споделя: " Пускам и до тримата недоволство и им...! Защо не са ни пратили защитни дрехи, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, изнемощял съм, само че има несъмнено усъвършенстване. "
Д-р Михов е безапелационен, че в Лийдс, където работи, няма случай доктор да посети пациент без протективно облекло , а ги пращат в специфични скафандри. Самите пациенти пък са разграничени на " гореща " и " студена " зона според от признаците си.
В един от записите на техните диалози се чува по какъв начин доктор Стамов споделя: „ Чакам сътрудника да ме закара. Ще му дам 20 лв.. Отказаха ми сътрудниците ми, кола за спешна помощ да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика “.
" Обидно е, тъй като 20 години лишава да се сътвори подобен доктор ", съобщи българския доктор в Лийдс.
" Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-хубавите ми другари, веселяк с необятна душа ", споделя доктор Михов.
Също в ефира на BTV говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска разяснява изнесените от доктор Михов записи на неговия сътрудник.
" Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцетуптене и високо кръвно . Той е имал 37 градуса температура, което е прекомерно гранично, т.е. не може да се допуска ковид ", съобщи Сунгарска, която е безапелационна, че екипът е бил с отчасти протективно облекло - имали са ръкавици и маски.
Що се отнася до отводът кола за спешна помощ да откара доктор Стамов до болничното заведение, Сунгарска съобщи, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде изработен ПСР в СРЗИ в 8:00 ч., откакто към този момент е било известно, че пациентът е умрял от ковид. Колегите са му споделили, че ще го откарат за фотография в болница, откакто му бъде изработен теста за COVID-19.
Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в колата за спешна помощ с доктор Стамов, удостоверява, че " Получихме информация, че отиваме при пациент с 5 стента и сърцетуптене. Изглеждаше като кардиологичен пациент. Беше упоменато, че има 37 градуса температура, което е прекомерно гранично, т.е. не може да се допуска Коронавирус ".
Никифоров описа, че сътрудника му се е почувствал зле, малко преди уговореното тестване за целия екип в Регионалната здравна ревизия.
" Той се е обадил за кола за спешна помощ. Искал е фотография. Наистина има доста адреси. И просто не са му изпратили кола за спешна помощ, която да го закара да му създадат фотография. Той тогава беше в положително положение. Имаше зной, само че беше постоянен. Шофьорът и той живеят квартал до квартал и той ми показа, че вместо да дава 10 лв. за такси, ще го даде на него ", споделя парамедикът.
Ето хронологията на събитията съгласно документите и телефонните записи на ЦСМП-София:
На 18 юни доктор Стамов и реанимационен екип на столичната Спешна помощ отиват на адрес при пациент с кардиологичен проблем. При подаване на сигнала е обявено за мъж с 5 стенда на сърцето, който има сърцетуптене и високо кръвно налягане. Диспечерите на ЦСМП-София са попитали дали пациентът има признаци на COVID-19. Докладвано е само за температура от 37 градуса, която не се смята за определящ признак. „ В този случай екипите посещават адрес, като всеки незабавен, само че не са екипирани със защитни гащеризони, както се действа при подозрения и данни за COVID-19. Всички обаче са снабдени с шлем, маска, ръкавици и дезинфектант “, изяснява Катя Сунгарска.
Въпреки, че не е обявено за признаци на ковид, още с влизането на екипа, пациентът се изкашлял. След обзор на място било взето решение за превозването на мъжа до лечебно заведение. По пътя към болничното заведение са осъществени реанимационни дейности.
Не е правено дишане уста в уста.
Всички сътрудници са безапелационни, че такава процедура няма. Обдишването е осъществено с амбу, само че все пак реанимационните дейности постановат непосредственост сред лекаря и пациента “, прецизира Сунгарска. След хоспитализацията на мъжа макар напъните на незабавния екип и лекарите в болничното заведение, той издъхва.
На 21 юни дежурният от лечебното заведение се обажда в ЦСМП-София, с цел да заяви, че PCR-тестът на умрелия пациент е позитивен и незабавният екип би трябвало да се изследва. Веднага е направена организация със столичната РЗИ още на идната заран да бъде осъществено тестване на доктор Стамов, парамедика и водача на колата за спешна помощ.
В 05,00 часа сутринта доктор Юлиян Стамов се обажда на 112 и желае да му бъде изпратена кола за спешна помощ, която да го закара на тест в частна болница, където да си направи и фотография на белите дробове. Той споделил, че се усеща леко изнемощял и усеща настинка. Завеждащият на промяна споделя на сътрудника си, че единствено след три часа ще ги чакат в СРЗИ, където ще бъде проучен целият екип. В последна сметка доктор Стамов взема решение да отиде дружно с водача и парамедика. „ Въпросните 20 лв., които е предложил на сътрудник не са, с цел да бъде превозен с кола за спешна помощ. Говорил е с водача на колата за спешна помощ да го закара с персоналния си автомобил “, изяснява Катя Сунгарска.
На 23 юни излизат резултатите.
Тестът на доктор Юлиян Стамов е позитивен и той остава на домашно лекуване.
Пробите на останалите двама от екипа са негативни и те са сложени под карантина.
На 27 юни доктор Стамов се обажда още веднъж за кола за спешна помощ. Той споделя, че се усеща зле, антибиотичното лекуване не оказва помощ и желае да бъде приет в болница. Негови сътрудници незабавно се отзовават на адреса му и го транспортират до болница. По това време той не е в сериозно положение, а в приблизително тежко. След приема му обаче се утежнява и се постанова да бъде интубиран. Въпреки напъните, лекарите не съумяват да спасят живота му и 49-годишният незабавен доктор издъхва.
„ Изключително тежко е, че би трябвало да излагаме обстоятелствата, с цел да оборваме починалия ни сътрудник, само че се постанова поради показаните в медийното пространство фрагменти от диалози с него. Личното ми мнение е, че не е правилно да се изваждат на сподели елементи от такава преписка, тъй като тя има персонален темперамент и човек може да показа пред собствен непосредствен доста неща под въздействие на страст или афект. Разполагаме с цялата налична документи и телефонни записи, които демонстрират, че незабавна помощ на доктор Стамов не е отказана “, съобщи още Катя Сунгарска
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР