Смъртта му до ден днешен за нас е неизвестна. Нямаме

...
Смъртта му до ден днешен за нас е неизвестна. Нямаме
Коментари Харесай

Синът на починал в дома в Г. Косово: Още нямаме смъртен акт на баща ми

" Смъртта му до ден сегашен за нас е незнайна. Нямаме и смъртен акт, имаме единствено дубликат, подписан от кметския наместник ", това описа пред Би Ти Ви Светомир Георгиев, чийто татко е бил настанен предходната година в дома за хора с деменция в Горско Косово.

Георгиев описа, че татко му е бил настанен в дома на 7-и декември 2018 година по съвет на персоналния му доктор. Диагнозата му била деменция, вид Алцхаймер, като не е имал други болести. " Беше физически доста здрав, доста военен. Дори в дома имаше недоволства, че доста се разхожда по коридорите и че влиза в непознатите стаи, което значи, че физически е бил доста добре ", разяснява синът.

Той уточни, че е ходил няколко пъти до дома, с цел да види татко си, само че за жалост не е съумял да разбере в какви условия живее. " Лично мен не ме позволиха да видя къде е настанен, което бе много обезпокоително ", показа още Георгиев. По думите му той е виждал татко си единствено в стая за свиждания - тогава той е бил изкъпан, с чисти облекла, ухаело на прясно сготвена храна. Проблемът съгласно него обаче е, че татко му е прокиснал в дома " прекомерно малко ". " На 45-тия ден просто ни споделиха, че е умрял ", описа синът, който към момента не е съумял да преодолее шока от неочакваната му загуба. По думите му фамилията към момента не разполага и със смъртен акт, имат единствено дубликат на смъртен акт, подписан от кметския наместник. " Смъртта е незнайна, мистерия е ", уточни Георгиев.

Преди дни омбудсманът Диана Ковачева алармира основния прокурор за нечовешките условия в дома за хора с деменция край Сухиндол. Миналата година там са умряли 24-ма от 57 пациенти. Сигналът идва вследствие на неочаквана инспекция в дома в края на предходната година, когато близка на настанен в него възрастен човек се оплаква от неналичието на здравна грижа. Проверката открива, че домът е стеснен за жителите си, които са натъпкани по шестима в стая и се хранят на маси в коридора. Банята е една, тоалетните за близо 60 души - две. Човек с декубитална рана е чакал 4 дни тя да бъде обработена, тъй като здравната сестра отсъствала.

" Притесни ни фактът, че има висока смъртност в този дом. Вероятно хората са възрастни, само че това не значи, че би трябвало да умират. Няма по какъв начин да кажем каква е точната притична и по тази причина сме сезирали прокуратурата. Очевидно е, че материалната база е остаряла. Таванът не пада върху главите на хората, само че би трябвало ли да чакаме това да се случи. Радвам се, че след нашия сигнал нещата ще се раздвижат и ще има нов план за дома ", разяснява публичният бранител.

След разшумяването към дома от общественото министерство взеха решение да преустановят настаняването на нови хора в него. От ведомството ще изследват опцията част от консуматори да бъдат пренасочени към други обществени услуги, тъй че да се понижи броя на хората в стая.

До момента кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова оспорват констатациите на омбудсмана и настояват, че високата смъртност е резултат от това, че хората постъпват при тях " в съвсем насипно положение ". Те настояват, че поставят всички нужни грижи за пациентите си, само че нямат запас да ремонтират дома, защото това ще коства най-малко 1 млн. лева, а целият бюджет на общината е 3 млн. лева

По данни на Би Ти Ви междуведомствената инспекция по случая е приключилоа, като се чакат резултатите. От прокуратрурата са коментирали, че до месец ще се заемат с всеки от 24-те обособени случая на умряли хора през предходната година, като може да се стигне даже до ексхумация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР