Смъртта е нормална част от живота и от природата, а

...
Смъртта е нормална част от живота и от природата, а
Коментари Харесай

Смъртта е част от алпинизма

Смъртта е естествена част от живота и от природата, а за алпинистите това е съзнателен риск, който всеки поема, само че в никакъв случай неопитен. От алпинизма най-опасен е точно хималаизмът. Това описаха двамата катерачи Явор Панов и Тихомир Димитров пред радио "Дарик ". Те познават Боян Петров добре.

Това е къс роман за алпинизма и хората му, а Боян Петров е единствено мотивът. Разказът идва от двама катерачи.

Катеренето е част от алпинизма. Те не гонят височина и върхове. Явор Панов и Тихомир Димитров обясниха, че в алпинизма гибелта не е непредвиден край нито за планинарите, нито за фамилиите им. Димитров е един от тези, които са спали на 6000 метра надморска височина: "При ходенето в огромната планина над 4000-5000 метра всеки самичък поема личен риск, когато отива там и доста добре знае за него. Много е премислен и е преценен. Бидейки въпреки и дребен този риск, редуциран до най-малко с най-модерна екипировка и техника, от време на време се случва, както за жалост се случи с нашия добър другар Боян Петров. Той не търси риска и заплахата, те са на всички места и са към нас ".

Алпинизмът се въздейства от всички фактори към него – не зависи нито единствено от самия човек, нито единствено от природата: "Катеренето и алпинизмът за разлика от спортното катерене са с по-голяма доза риск, който се управлява от практикуващите го. Те взимат под внимание всички фактори и рискове в планината, било то метеорологичните условия, било фактори, свързани с релефа на планината, само че не на последно място има подценяване и надценяване на опциите ни.

Макар и обградени от съвременни технологии, постоянно се случва да се сгрешат прогнозите за времето, да ни изненадат с градушки, урагани, тайфуни и така нататък, което мисля, че е нещо обикновено. Бидейки във високата планина, доста хора биват сюрпризирани от неприятно време ".

Как въздейства случилото се с Боян Петров на катерачи и фенове алпинисти не може да се обобщава, сподели Явор Панов: "Със сигурност някои са уплашени, други са въодушевени от него. Лично ние сме другари откогато се катеря. Загубата на този наш другар ни работи прочувствено, мъчително ни е за него като човек ".

Вдъхновяващи са животът и професионализмът на Боян Петров, а не гибелта му, заключи Тихомир Димитров: "Мотивиращо е това по какъв начин Боян Петров преследва задачите си и по какъв начин ги реализира. Той ни научава по какъв начин ние можем да сбъдваме фантазиите си, по какъв начин да търсим спонсори, по какъв начин да организираме тези неща, изобщо куп потребни за планинарите информации, сведения и така нататък "

Димитров прикани обществото да не се изрича по тематики, доста далечни от него, тъй като малко на брой знаят какво да е спиш на 6000 метра височина. И прикани за алпинизма и за Боян да приказват специалистите, каквито в България има доста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР