Смъртоносното намушкване с нож на студент от Габон подчертава „ежедневния“ расизъм, пред който са изправени африканците в Русия

...
Франсоа Нджеласили, докторант от Габон в Уралския федерален университет в
Коментари Харесай

Франсоа Нджеласили, докторант от Габон в Уралския федерален университет в Екатеринбург, Русия, беше убит на 18 август от група руснаци, след като го тормозеха и го наричаха расистки обиди. Убийството е само последният случай на дискриминация и насилие срещу чернокожи хора, живеещи в Русия, въпреки продължаващите инициативи, имащи за цел да насърчат африканците да учат в страната.

Франсоа Нджеласили беше 32-годишен докторант в Уралския федерален университет. Той пристига в Екатеринбург, Русия през 2014 г. от Габон, за да учи икономика. Той беше активен в студентската общност на своя университет и през 2019 г. бе обявен за „Чуждестранен студент на годината“ на университета.

На сутринта на 18 август той беше убит в центъра на град Екатеринбург от група руснаци мъже, които го тормозеха и го наричаха расови обиди. Един от неговите приятели, който получи смъртни заплахи, след като говори за престъплението, се свърза с екипа на наблюдателите на FRANCE 24, за да привлече вниманието към ежедневния расизъм, с който според него се сблъскват африканците в Русия.

„Разпитваха го, както често се случва на нас, африканците“

Антоан (не е истинското му име) е приятел на Нджеласили, който също произхожда от Западна Африка. Той ни каза, че младият студент е бил голям източник на подкрепа за него, когато е започнал да учи в Екатеринбург.

Когато напуснах страната си, брат ми ме настани докосване с Франсоа. Той беше в Русия от 2014 г. Когато дойдох тук, изобщо не говорех езика и той ми помогна много.

Играхме заедно футбол. Той танцуваше. Танцуваше много. Той дори преподаваше френски и икономика, защото учеше икономика.

В един момент той беше президент на асоциацията на африканските студенти в UFU (Уралски федерален университет). Но той видя, че африканските студенти се игнорират – ние не бяхме интегрирани в дейностите на университета – така че той подаде оставка.

Антоан казва, че е прекарал вечерта на 16 август с Нджеласили, играейки видео игри в неговото място. На следващата вечер Нджеласили излезе с други приятели. Рано сутринта на 18 август Нджеласили поръчва храна в Burger King в центъра на града с друг руски приятел. Той чакаше да получи храната си, когато други двама руснаци започнаха да се заяждат с Нджеласили, че е черен. Негов руски приятел, който беше там, записа инцидента и разказа на Антоан как се е развил конфликтът.

Разпитваха го, както често се случва на нас, африканците. Но Франсоа се опита да влезе в разговор с тях, да ги вразуми. Започнали да го заплашват, казвали му да уреди нещата навън. Франсоа им каза, че чака храната си.

В крайна сметка той яде вътре и веднага щом излезе, двамата руснаци се нахвърлиха върху него. Тъй като Франсоа имаше опит в бокса, той се съпротивляваше. Имало обаче трети, който през цялото време бил навън, и той го намушкал между ребрата. Той извика: „Ще разпънем никчема“.

Антоан научил за намушкването с нож около 8 часа сутринта и казва, че е прекарал целия ден в опити да научи за състоянието на Нджеласили. Болничните власти най-накрая го информираха, че приятелят му е починал от нараняванията си.

„Започнах да получавам расистки съобщения и заплахи“

След смъртта на Нджеласили Антоан посвети времето си на публичност какво се е случило с неговия приятел, за да хвърли светлина върху реалността, пред която са изправени много африкански студенти в Русия.

Отидох да видя администрацията [на Уралския федерален университет], за да говоря с за случилото се и ми казаха да го запазя за себе си, да не говоря с никого. Вече се бях свързал със сестрата на Франсоа.

Когато се върнах в общежитието, започнах да получавам расистки съобщения и заплахи. Реших да създам група в WhatsApp за африкански студенти, за да общуваме помежду си. Студентите наистина се страхуват.

Напуснах общежитието и сега съм отседнал при приятел от Гвинея. Страхувам се за безопасността си. Ще видя как мога да получа дипломата си и искам да напусна Русия.

Антоан ни изпрати едно от обидните съобщения, които получи. Той гласеше: „Ще обесим n*****s…. Русия е за руснаците“.

Канал в Telegram, посветен на разкриването на неонацистки дейности в Русия, разкри, че главният заподозрян по делото за убийството на Нджеласили е 23-годишен руснак. Нещо повече, неонацистки ориентиран канал в Telegram инициира усилия за набиране на средства, насочени към осигуряване на законно представителство за младия мъж.

Антоан не вярва, че убийството е било предумишлено, но смята, че е представително за дискриминацията, с която чернокожите студенти се сблъскват в Русия.

Опасна университетска среда за африканските студенти 

На На 20 август Уралският федерален университет обяви в своя канал в Telegram, че Нджеласили е „трагично“ починал, без да споменава никакви подробности за убийството му или каквато и да е форма на коментар по въпроса за расизма, което разочарова Антоан.

Говорих със сестрата на Франсоа. Тя ми каза: Пусни го, за твоя безопасност е. Ще се боря да върна тялото му в Габон, това е всичко.

Но не е само Франсоа. Всички африканци са в опасност. Дори аз в университета. Това е ежедневие. Те насърчават руското образование в Африка, призовавайки студентите да дойдат да учат в Русия. Те правят пари от нас и тогава ние не сме в безопасност.

Много съм притеснен за африканската общност в Русия. Днес е Франсоа. Утре може да съм аз. Сега Русия се нуждае от подкрепата на африканците. Но е важно да накараме хората, които издигат флага на Русия в своите страни, да разберат, че Русия не е наш партньор.

Международни студенти, които учат в руски университети, многократно са изразявали загриженост относно дискриминацията,  африканците, живеещи в Русия докладва, че често се сблъсква с  като отказване на обслужване в ресторанти, сблъскване с откази от таксиметрови шофьори и изпитване на трудности при осигуряване на жилище поради пристрастия на наемодателите.

В момента има 34 000 африкански студенти в Русия, от които 6 000 получават държавно спонсорирани стипендии, според направено от руското външно министерство през юли 2023 г. Говорителят обяви още 5000 стипендии за африкански студенти през университетската 2023-24 г.

Притесненията за африкански студенти, набирани от руската армия и наемни групи да се бият в Украйна, се появиха през ноември 2022 г., след като един беше убит във войната. Той е учил ядрено инженерство в Московския инженерно-физически институт (МИФИ), но е бил затворен по обвинения в наркотици. Въпреки че тогава беше обявено в руската социална медийна платформа ВКонтакте, че младежът се е записал свободно в наемническата група Вагнер, семейството му смята, че е бил принуден.

Руснаци дават банани на Блек чуждестранни студенти и ги наричат ​​„маймуни“ във видеото

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР