Смъртоносното изригване на вулкан на новозеландския остров Уайт привлече вниманието

...
Смъртоносното изригване на вулкан на новозеландския остров Уайт привлече вниманието
Коментари Харесай

Когато вулканът изригне: местните се разбягват, но туристите пристигат

Смъртоносното изригване на вулкан на новозеландския остров Уайт притегли вниманието към тълпите туристи, които всяка година се стичат към дейни вулкани.

При толкоз доста дейни вулкани на планетата, туристите търсят тръпката от Япония до ДР Конго. Някои от тези вулкани са изригнали наскоро, само че все пак (или може би точно поради това) са измежду най-желаните от клиентите.

" Да се приближиш до вулкан ти дава опция да преживееш мощта на неспокойната Земя: дима, да видиш по какъв начин се освобождава напрежението от нежната земна кора при сблъскването на тектоничните плочи ", разказва журналистът странник Саймън Кадър.

" Заедно с наградатa обаче вървят и рисковете. Те могат да включват серен диоксид и други токсични вулканични газове, изхвърляне на разнообразни материали от вулкана, потоци лава и вероятно провокирани от тях горски пожари, свлачища, а за крайбрежните региони - талази цунами ", предизвестява той.

Ето малко изложение на някои от най-популярните и дейни в близкото минало вулкани.

Индонезия

Неотдавнашното изригване на вулкана Агунг на остров Бали откри място в заглавията на медии по целия свят. То стартира от 2017 година и към момента продължава, само че през първата година наложи затваряне на въздушното пространство и огромни евакуации. До този миг планината бе известна дестинация за планинарски екскурзии измежду гостите на острова.

Друг деен вулкан на Бали е Батур, който и досега е обичано място за изкачвания по изгрев. Той изригна за последно през 2000 година, изхвърляйки пепел от няколко по-малки детонации. Поток лава от него е следен за финален път през 1963 година.

Близо до Бали, на остров Ломбок, е Ринджани - един от най-активните вулкани в страната. Заради честите му изригвания достъпът до кратера от време на време бива лимитиран, само че все пак броят на туристите непрестанно се усилва.

Друг вулкан огромна туристическа атракция е Бромо на остров Ява, където посетителите могат да се приближат до стълба серен пушек, излизащ от кратера. Недалеч от него е Иджен, над който постоянно се следят облаци пушек и който също е отворен за туристически визити.

Италия

Етна, който се извисява над град Катания в Сицилия, е деен непрестанно. Туристите обаче могат да се изкачват по него, като най-високата позволена точка е на 2920 метра над морското ниво. Стотици го вършат. Екип на Би Би Си и голям брой туристи пострадаха от леки пострадвания през 2017 година, откакто претърпяха случай при едно изригване.

Везувий, покрай Неапол, е измежду най-известните вулкани в света, най-много поради изригването от 79 година след новата епоха.н.е., което заличава от лицето на земята римските градове Помпей, Херкулан, Оплонтис и Стабий. Над два милиона души посещават региона към вулкана, въпреки че множеството от тях идват да прегледат руините на античните градове. Той не е изригвал от 1944 година.

Япония

Като една от страните в света с най-голяма сеизмична интензивност, Япония понася към 20% от земетресенията с магнитуд над 6.0 на планетата. Там има и голям брой дейни вулкани, а най-забележителният измежду тях е Фуджи, близо до столицата Токио. Фуджи е изригвал за последно през 18 век и в този момент е по-скоро интензивно посещавана планина, в сравнение с интензивно димен вулкан.

В Япония обаче има и много настоящи вулкани. Асама да вземем за пример изригна през 2015 година и е измежду най-активните в страната. Кратерът е затворен за туристи, само че по скатовете му има голям брой известни планински пътеки.

Ширане е различен образец за елементарно наличен кратер, само че планината остава рискова. През 2018 година един човек почина, а няколко бяха ранени от лавина, провокирана от изригване.

В южната част на страната Асо изригна за последно през 2016 година. Кратерът може елементарно да бъде доближат с кола или въжена линия и е доста известна туристическа дестинация. Честата вулканична интензивност значи обаче, че от време на време кратерът е недосегаем за туристи.

Най-голямото изригване в Япония през последните години бе на Онтаке, който се разсъни без предизвестие през 2014 година, убивайки 63 души. Внезапното изригване бе разказано " като гръм от ясно небе " от жена, която държи дребен хотел близо до върха. Планината беше обичано на мнозина място за преходи и нямаше сеизмична интензивност, която да предизвести управляващите за идната покруса.

Филипини

Майон е прочут със симетричната си форма на " съвършен конус ". Той е изригвал към 50 пъти от първото си записано изригване през 1616 година. За последно бе деен през 2018 година. Около 1200 души губят живота си в изригване през 1814 година. Той е измежду най-популярните туристически дестинации в страната и един туроператор го разказва като " преживяване, което стопира дъха ти, изпълнено с вълнуващи завършения и тръпката, че може да изригне във всеки миг ".

Фотогалерия: Изригването на вулкана Майон във Филипините >

На 15 юни 1991 година става второто най-голямо вулканично изригване за 20 век, когато вулканът Пинатубо убива към 800 души. Сега обаче доста туристи се записват за обиколки из планината, рекламирани като " прекарване, каквото се случва един път в живота ".

Исландия

Вулканите Ейяфятлайокутъл и Катла са известни измежду туристите. Ейяфятлайокутъл получи интернационална популярност през 2010 година, когато изригна, изхвърляйки в небето вулканична пепел и наложи да бъде затворена огромна част от въздушното пространство над Европа.

Бенедикт Брагасон, туристически гид, развеждащ гости до вулканите, изяснява, че нормално туристите са мощно въодушевени, когато се описват истории за изригванията. " Разказваме им страшни истории и те все пак желаят да отидат. Тогава е даже още по-вълнуващо и хората ни се доверяват да се качим там и да не слагаме в заплаха живота им ", споделя той.

Монсерат

Вулканът Суфриер Хил на карибския остров Монсерат се разбужда през 90-те години на предишния век, принуждавайки две трети от популацията на острова да се изтегля.

Според Дейвид Лий от Montserrat Island Tours от този момент трагичното изригване се е трансформирало в " стръв " за доста гости. " Има хора, които идват от целия свят, с цел да видят това, което назоваваме " актуалния Помпей ". Това е доста скорошно изригване и градът бе заровен ", споделя екскурзоводът пред Би Би Си.

" Невероятно е да можеш да отидеш до портите. Полицията те пуска да минеш през тях, съпровождат те по пътя, можеш малко да покараш в близост и по-късно преминаваш през покрайнините на заровения град ", разказва той прекарването.

Съединени американски щати

Килауеа на остров Хавай е най-активният и елементарно наличен вулкан на света. Изкачванията във Вулканичния народен парк на Хаваите бяха неразрешени сред май и септември 2018 година поради изригване.

Фотогалерия: Килауеа - лава, пепел и боязън >

Килауеа е към момента деен вулкан и въпреки сега да не изригва и до момента има рискове, свързани с вулканичната активност като да пропаднеш измежду остри като бръсначи части втвърдена лава, ситуирани покрай места с централизация на вулканични газове, които могат да провокират дихателни и сърдечни проблеми, скални ръбове, рискови пукнатини, дупки край пътеките, носена от вятъра пепел и други твърди частици, предизвестява " Лоунли планет ".

ДР Конго

" Нешънъл джиографик " назовава Нирагонго " един от най-опасните вулкани на света ". Наричаме го военачалник Нирагонго, споделя локален екскурзовод пред списанието, тъй като когато той пристигна, всички се разбягват.

Въпреки това можете да се изкачите по скатовете му, защото локални туроператори вършат всичко допустимо да изстискат пари от дръзките пътешественици. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР