Смъртоносният брак на африканската чума с българското прасе е станал

...
Смъртоносният брак на африканската чума с българското прасе е станал
Коментари Харесай

Разкритие: Белев и Порожанов кумували на африканската чума у нас

Смъртоносният брак на африканската чума с българското прасе е станал вероятен със свидетелската благословия на „ еколога” Тома Белев и някогашния аграрни министър Румен Порожанов, сподели следствие на „ Труд”.

Навлизането на болестта можело да бъде лимитирано и даже спряно, само че натискът на „ екологичните” организации и персонално на Белев, бездействието на Порожанов, както и това на вицепремиера Томислав Дончев, довели до сегашната бедствена обстановка. Това оповестиха пред вестника депутати от Комисията по земеделие в Народното събрание.

На 14 септември 2017 година комисията заседава, с цел да прегледа импортираните от „ Обединени патриоти” промени в Закона за лова и опазването на дивеча.

Основната промяна е в член 54. Идеята е той да се промени по този начин, че за 1 година да се дадат пълномощия на тогавашния аграрни министър Румен Порожанов „ да трансформира периодите за ловуване, регулиращи числеността на дивечовите запаси”.

Целта е при риск от болест, министърът да издава заповед за понижаване на популацията на дивите свине, които са главен преносител на африканската чума, тогава настъпваща от Румъния към българската граница.

„ В комисията се появи Тома Белев – от ГЕРБ го бяха поканили като специалист. Той стартира да изяснява по какъв начин тези ограничения ще доведат до заличаване на природата. Неясно за какво пред сътрудниците от ГЕРБ надви неговото мнение и по-късно в пленарна зала това си пролича”, описаха депутати, участвали на съвещанието.

Те прибавиха, че в този момент Белев би трябвало да бъде запитан по какъв начин тъкмо е опазена природата, откакто ще се избият стотици хиляди домашни и диви свине.

От стенограмата на съвещанието се вижда, че изрично в поддръжка на измененията са от Обединени патриоти и Българска социалистическа партия. Колегите им от Движение за права и свободи също са „ за”, само че под изискване, до момента в който от „ Воля” са твърдо срещу.

Като посетители там са нелегитимният ръководител на Асоциацията на парковете в България Тома Белев и Николай Петков от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) – и двете организации членуват в обединението „ За да остане природа в България”.

„ Няма предели и граници в самото определение, заради което Ви предлагаме да преосмислите дали има нужда тъкмо за потребностите на битката с африканската чума по свинете да се прави тази смяна, и то в този тип, с тези формулировки”, споделя Белев.

А Петков от Българско дружество за защита на птиците изяснява, че смяната можела да се отрази на лова на птиците и да заплаши тяхната популация.

Аргументите „ за” са на вносителите от „ Обедини патриоти”.

„ Това е проблем и ще унищожи освен дивите прасета на територията на Република България, само че и питомните и ще докара до сериозна криза”, декларира Александър Сабанов от Оперативна програма. Той прибавя, че съгласно данните от Румъния огнищата на африканската чума се придвижват към река Дунав с 15-20 км на месец.

„ Нека не вършим неточности, както направихме с птиците. Птичият грип тази година през февруари (2017 – б.а.) си го направихме сами, тъй като нямаше превантивни дейности”, споделя Сабанов.

Той напомня, че птичият грип е пристигнал от Унгария посредством импорт, като не са спазени санитарните условия и в този момент птицевъдите няма да могат да развиват бизнес.

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев поддържа концепцията.

„ Рано или късно съгласно специалистите тази чума ще стигне нашите граници.

В момента се събира генен материал от най-хубавите ни стада, който ще се замрази, тъй като като пристигна чумата на територията на България, не дай си Боже, това ще унищожи целия дресиран отрасъл свиневъдство, който по калкулации е за над 2,5 милиарда лева

Това значи, че България няма да има нито едно животно и не знаем кой след това ще подкрепя финансово сектора.”, предизвестява Добрев.

Депутатката от „ Воля” Кръстина Таскова декларира, че е „ против”.

„ Трябва да създадем изключителна комисия и да преценим тъкмо по кое време и какви ще бъдат периодите за този ловджийски сезон, в случай че толкоз са застрашени свинете”, споделя Таскова.

В последна сметка Комисията по земеделие приема измененията, само че след това в Народното събрание те са отхвърлени – съгласно депутати от комисията, повода е натискът на „ зелените”.

„ Преди 2 година „ еколозите” и някои членове на нашата комисия постъпиха безхаберно. Те не желаеха да повярват, че единствено това е методът да ограничим африканската чума. Така в зала този член отпадна”, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия и член на комисията Йордан Младенов.

Той напомни, че през 2018 година, когато африканската чума към този момент е на границата, въпреки всичко поправката е била призната, само че към този момент е било късно.

Младенов сподели още, че макар рисковата обстановка Централният епизоотичен съвет, управителен от вицепремиера Томислав Дончев не е провел съвещание по казуса. Такова бе свикано едвам предишния понеделник – 29 юли 2019.

А даже след одобрение на законовите корекции, тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов не се е възползва от новите си пълномощия да издаде заповед за ограничване на популацията на дивите свине.

Това още веднъж е поради напън от „ екологичните” организации, съгласно които смяната ще разреши поголовно изтребване на дивеча – нещо, което не е правилно.

Вместо това от МЗХГ вършат ограда по границата с Румъния, която да серпантина дивите свине от северната ни съседка.

През 2018 година за ролята на „ зелените” изяснява и депутатът от Оперативна програма Александър Сабанов: „ Този закон предходната година го предлагахме да влезе. Тогава под давление и обяснение на Тома Белев част от сътрудниците от ГЕРБ се отхвърлиха и не ни поддържаха на първо четене”.

Вчера Сабанов бе безапелационен, че са позволени доста неточности в предварителната защита против африканската чума.

А до момента в който болестта се популяризира в цялата страна, „ еколозите” към този момент подлагат на критика страната, че не е взела ограничения. Сега прокуратурата е на ход – тя би трябвало да се поинтересува каква е ролята на „ природозащитниците” за бедствието.

Депутатът от Оперативна програма Александър Сабанов: Допуснати са неточности
Много неверна беше мярката на Румен Порожанов по поречието на Дунав да се обособи 10-километрова буферна зона със възбрана за отстрел на диви прасета. Сега се вижда, че тъкмо в този регион болестта се популяризира най-вече.

Логиката на Порожанов беше, че в случай че с лов се гонят прасетата и измежду тях има инфектирани, те ще тръгнат по цялото поречие. Относно построената ограда – аз съм от Силистра. Местните ловни дружинки са ми казвали, че по нея не са виждали следи от прекосяване на свине, тъй че евентуално е имало някакъв резултат, само че непълен.

Народният представител от Българска социалистическа партия Йордан Младенов: Беше повлияно на МЗХГ
Законовите промени бяха утвърдени с огромно забавяне през 2018 година Беше изпуснато времето, когато можеше да има по-добра организация и координиация сред МЗХГ и ловците.

Позицията на „ еколозите” повлия на МЗХГ. „ Зелените” си помислиха, че надали не желаеме да избием целия дивеч. Оградата също не беше доста ефикасна, трябваше да има по-сериозни уреди и надзор.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР