Смъртоносните бактерии стават все по-малко уязвими от антибиотиците, а учените

...
Смъртоносните бактерии стават все по-малко уязвими от антибиотиците, а учените
Коментари Харесай

Лукът и чесънът на помощ на антибиотиците

Смъртоносните бактерии стават все по-малко уязвими от антибиотиците, а учените мъчно или въобще не съумяват да основат нови генерации ефикасни медикаменти. Затова те взеха решение да потърсят разковничето в античните трудове и откриха нужната формула в по този начин наречената Лекарска книга на Балд с хилядолетна история.
Не всички предписания в средновековния британски ръкопис са издържали тестването на времето, написа Би Би Си. И макар че мехлемът против нощни визити на таласъми през днешния ден не се търси, по този начин нареченият мас за очи на Балд се оказва доста дейно средство.
Учените към този момент бяха открили, че това лекарство убива златистия стафилокок Staphylococcus aureus, само че новите проучвания освен потвърдиха резултатите, а и потвърдиха, че мазилото може да унищожи изключително резистентни към актуалните медикаменти биологични колонии, образувани от стафилококите. Резултатите от изследванията, извършени в университета Уорик, са оповестени в „ Scientific Reports “.
В рамките на опита са били приготвени 75 порции от мехлема на Балд, в чийто състав влизат лук (или праз – от рецептата не става доста ясно, по тази причина са приготвени два варианта), чесън, жлъчка от крава и вино.
Оказало се, че всякога сместа се е справяла безпроблемно със стафилококите, против които актуалните лекари употребяват антибиотици, които надвишават няколко пъти нормалните дози. Тя се преборила сполучливо и с други рискови бактерии, заразяването с които се лекува мъчно и постоянно приключва с ампутация.
Учените акцентират, че съставките от лекарството на Балд работят единствено в композиция. Когато пробвали да отделят някоя от тях или да ги прочистят, успеваемостта внезапно намалявала.
Следва да се има поради, че средновековните лечители се стремели да обединят естествените дадености на другите субстанции, които се допъвали взаимно и усилвали резултата на лекарството.
За разлика от тях, актуалната фармация се стреми да разбие медикаментите на съставните им елементи и да ги прочисти оптимално. Така да вземем за пример виното, лукът или жлъчката поотделно показали слаби антимикробни свойства не съумели да се оправят освен със стафилококовите колонии, само че и със свободно движещите се бактерии.
В материала се показва, че учените следва да изяснят, дали мехлемът за очи на Балд работи в клинична среда, само че към този момент е ясно, че няма да навреди, по тази причина се предлага фармацевтите да извърнат внимание на рецептата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР