Смъртоносната болест пристига в Ню Йорк с… автобуса. През март

...
Смъртоносната болест пристига в Ню Йорк с… автобуса. През март
Коментари Харесай

През 1947: когато Ню Йорк светкавично победи смъртоносна болест

Смъртоносната болест идва в Ню Йорк с… рейса. През март 1947 година един предприемач, който пътува от Мексико Сити за Мейн, прави междинна спирка в Ню Йорк. Той не се усеща добре, само че все пак потегля да преглежда забележителностите на града. И в един момент рухва на земята. Десет дни по-късно умира в една нюйоркска болница. В началото на април лекарите откриват, че е починал от едра шарка.

Тогавашният нюйоркски комисар по опазването на здравето Израел Уайнстийн не се колебае дълго. Още повече, че в Ню Йорк към този момент са регистрирани и други случаи на едра шарка. Уайнстийн взема решение да имунизира цялото население на града, споделя Чарлс ДиМаджо, професор по публично опазване на здравето в Нюйоркския университет.

20 век: едрата шарка взима 400 милиона жертви

Едрата шарка се подрежда измежду най-тежките инфекциозни болести на света. Два от всеки 10 случая приключват със гибел, болните са застрашени и от ослепяване, парализа или мозъчни увреждания. Само през 20 век от едра шарка са умряли близо 400 милиона души. През 1947 година множеството нюйоркчани в действителност към този момент са имунизирани против едрата шарка. Но избухналата зараза демонстрира, че броят им е непълен. От цялата страна към Ню Йорк стартират да се стичат колета с ваксина. Фармацевтичните заводи пускат конвейрите си на бързи обороти. Децата се имунизират в учебно заведение, за възрастните са открити спонтанни имунизационни пунктове из целия град, в това число и в полицейски сектори.

Всеки жител на Ню Йорк има право на безвъзмездна имунизация. По време на визитата си в Ню Йорк даже президентът Хари Труман демонстративно запретва ръкав за пред медиите. Из целия град плакати приканват жителите да се имунизират, с цел да бъдат несъмнено защитени от заболяването. И хората се отзовават. За по-малко от месец се имунизират 6,35 милиона души. А при започване на май Израел Уайнстийн към този момент със удовлетворение може да оповести, че заплахата е отминала.

Днес е напълно друго

Имунизационната акция в Ню Йорк през 1947 година е последната огромна акция против едрата шарка в Съединени американски щати. Фактът, че по-късно в никакъв случай повече не се постанова провеждането на такава акция, демонстрира, че всеобщата имунизация в Ню Йорк е била доста сполучлива, споделя професор ДиМаджо. Специалистът по публично опазване на здравето изпитва огромен почит към решителността на тогавашните здравни управляващи: " Тогава доста добре се справяхме с всеобщите имунизации. Бяхме в положение да организираме такива здравни акции, а хората гледаха с положително око на тези стратегии. Днес е друго. Здравеопазването се приватизира от ден на ден и повече ", споделя ДиМаджо.

Той вижда и недостатъци в публичното опазване на здравето: в редица здравни служби има изострен дефицит на личен състав. Днес плащаме солената цена за тези икономии. За да провеждат всеобщото имунизиране, градските и общински управляващи в Съединени американски щати са принудени да търсят помощ от частни клиники и от огромните аптечни вериги, които обаче също нямат запас да се оправят със комплицираната организация. Към това се прибавят и съмненията по отношение на имунизациите, които се ширят измежду популацията. Според разнообразни допитвания, към 40% от жителите на Съединени американски щати не желаят да се имунизират. Независимо от това обаче основният проблем си остава ерозията на системата за публично опазване на здравето, споделя професор ДиМаджио:

" То е като на война. През 1947 година разполагахме с цяла войска от хора, която незабавно излезе на бойното поле. Днес обаче занапред би трябвало да построяваме сходна войска - доколкото въобще това е допустимо в изискванията на ковид. "

Автор: Петер Мюке
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР