Смъртоносна експлозия удари митинг в Газа, отбелязващ изтеглянето на Израел през 2005 г.

...
Поне петима палестинци са били убити и 25 други ранени
Коментари Харесай

Поне петима палестинци са били убити и 25 други ранени при експлозия до разделителната ограда по границата на Израел с Газа, според Министерството на здравеопазването в Газа Съблечете се.

Причината за взрива не е известна веднага.

Експлозията в сряда стана по време на демонстрация покрай оградата, отбелязваща годишнината от изтеглянето на Израел от ивицата Газа през 2005 г. Събитието на източната граница на Газа беше организирано от Хамас, палестинската групировка, която управлява територията от 2007 г.

Демонстрантите казаха, че израелските войници са използвали сълзотворен газ преди смъртоносния взрив.

Свидетели казаха на местни медии, че когато палестински инженерен отдел за експлозиви се опитвал да обезвреди взривно устройство, израелските сили открили огън, което им попречило да избягат от взрива.

Израелската армия, която извърши няколко смъртоносни бомбардировки над обсадения анклав, отрече да е замесена. В него се казва, че демонстранти са се опитвали да хвърлят бомба през оградата, когато устройството е детонирало. Той пусна видео от въздуха, показващо взрив по оградата. Отломки излетяха във въздуха и няколко души можеха да се видят да бягат.

По-рано през деня участниците държаха палестински знамена и запалиха гуми, за да отпразнуват годишнината от изтеглянето на Израел.

Сухайл ал-Хинди, лидер на Хамас, похвали края на това, което той описа като „тази жестока израелска окупация от Газа“.

Анклавът с два милиона души остава под израелска сухопътна, морска и въздушна блокада със строг контрол върху движението на хора и стоки.

Израел оправда суровите мерки, като каза, че са необходими, за да попречат на Хамас да се въоръжава.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР