Смъртоносен патоген, засягащ маслиновите дървета в Европа, може да коства

...
Смъртоносен патоген, засягащ маслиновите дървета в Европа, може да коства
Коментари Харесай

Смъртоносна болест по маслиновите дървета ще струва милиарди на Европа

Смъртоносен патоген, засягащ маслиновите дървета в Европа, може да коства на стопанската система над 20 милиарда евро.

Експерти моделираха бъдещите най-лоши въздействия на патогена Xylella fastidiosa, който е умъртвил елементи от доста дървета в Италия, оповестява Би Би Си, представена от БГНЕС

Разпространена от инсекти, бактерията сега съставлява евентуална опасност за маслиновите насаждения в Испания и Гърция. Заболяването може да усили разноските за зехтин за потребителите.

Ксилелата се смята за един от най-опасните патогени за растенията на всички места по света. В момента няма лек за инфекцията. Тя може да болести дървета от череши, бадеми и сливи, както и маслини.

Че е тясно обвързвана с маслините се разбра през 2013 година, когато беше открит вариант в дървета в Пулия в Италия. Тя се предава от инсекти, смучещи сок. Инфекцията лимитира способността на дървото да поема вода и хранителни субстанции и с течение на времето изсъхва и умира. Растенията, инфектирани с бактерията, би трябвало да бъдат унищожени, с цел да се предотврати разпространението

В Италия следствията от разпространяването на заболяването са пагубни, като се чака почти 60% спад в добивите от първото изобретение през 2013 г.

" Щетите по маслините предизвикват и обезценяване на цената на земята и на туристическата прелест на този район ", споделя доктор Мария Сапонари от Института за устойчива отбрана на растенията в Италия. " Това има съществено въздействие върху локалната стопанска система и работните места, свързани със селското стопанство. "

Както и в Италия, бактерията към този момент е открита в Испания, Франция и Португалия.

В момента битката с нея включва премахване на инфектирани дървета и опит за отнасяне на растителния материал и насекомите, които популяризират заболяването.

Но в случай че тези ограничения се провалят, какво ще бъде финансовото влияние на инфекцията?

В ново изследване, обвързвано с това, откривателите моделираха разнообразни сюжети, в това число какво би се случило с всички плодове заради гибелта на дърветата.

Те съпоставиха този най-лош случай със сюжет, при който се прави присаждане с устойчиви сортове.

Екипът направи прогнози за Италия, Испания и Гърция, които съгласно тях съставляват 95% от производството на зехтин в Европа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР