Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На

...
Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта - мерките и политиките не търпят отлагане

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а съвсем 5% от съществуващите селища нямат нито един гражданин. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на конференция „ Демографската рецесия в България – действителности, проблеми и решения “.

„ В идващото десетилетие сред 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се трансфорат в демографски пустини “, предизвести Илияна Йотова. Тя добави, че измежду европейските страни сме в първата петица с най-застаряващо население.

„ Мерките и политиките не търпят отсрочване. Не бива да приказваме единствено когато излезе следващата отчайваща статистика или забележим стряскащото заглавие в медиите - че сме най-бързо топящата се нация “, сподели още тя.

„ За Северозападна България години наред бе непокътнато мястото за най-слабо развития район в цяла Европа. Очевидно европейската политика на доближаване за 11 години не съумя да реализира съвсем нищо “, означи вицепрезидентът. „ Ако нищетата беше непокътната мярка единствено за Северозапада, през последните години тази „ болест “ разяжда и други елементи на страната, изключително по граничните региони, изключително в Североизточна България “, добави Йотова.

През 2016 година коефициентът на възрастовата взаимозависимост сред популацията над 65 години и до 14 години в Силистренска област доближава до 170%. „ Няма друга страна в Европейски Съюз с такива съотношения “, акцентира Йотова, като регистрира, че главната причина за отрицателните трендове се корени в ниските заплати в тези обитаеми места. Според нея демографската рецесия е най-важната тематика за страната ни, тъй като от нея зависи бъдещето на българската нация. "Това е тематика, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да наподобява невероятно в днешните условия, задължава народен консенсус ", съобщи още вицепрезидентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР