Смъртността сред пчелите в цяла България е над 50%, което

...
Смъртността сред пчелите в цяла България е над 50%, което
Коментари Харесай

Над 50% е смъртността сред пчелите в цяла България

Смъртността измежду пчелите в цяла България е над 50%, което е извънредно. Това е главно от натравяния на питателните ресурси на пчелите. Министерство на земеделието се пробва неистово да скрие този проблем. Това съобщи пред бТВ Ясен Янев, ръководител на Българските свободни пчелари.

По неговите думи, в случай че пчеларите се оплакват, ще бъдат глобени. Според него казусът е в Наредба 13, против която са протестирали и дава опция земеделските площи да се пръскат с нездравословни препарати.

Нашите претенции са прокуратурата да си свърши работата и да спре да пази по този начин наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са забъркани в тези пръскания, да си получат заслуженото, сподели Янев.

В Североизточна България също записват празни кошери и висока смъртност на пчелите. Смъртта на пчелите е още преди да е почнало сезонното напръскване на обработваемите площи с пестициди.

Според сдруженията на пчеларите това е извънредно събитие. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Обичайната смъртност на пчелите след зимния сезон е под 10%.

В община Тервел смъртността на пчелите е над 90%.

" Есента съм зазимил 160 пчелни фамилии, от които имам 11 живи. Според мен повода е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни артикули и стигне ли се до некачествения прашец и мед, стартира всеобщият мор ", сподели пчеларят Петър Петров.

По думите му те непрекъснато алармират на институциите и казусът е от 3-4 години. " Стана доста сериозен, до момента в който тази година стана заплашителен. Лабораториите проучвания се заплащат от пчеларите, което няма по какъв начин да стане - 420 лв. е едно такова проучване. Начинът, по който се вършат тези проучвания, е противопоказен ", сподели Петров.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР