Смъртните случаи от инфаркт и инсулт в България се увеличават

...
Смъртните случаи от инфаркт и инсулт в България се увеличават
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето

Смъртните случаи от инфаркт и инсулт в България се усилват през 2022 година

Всяка година на 29 септември означаваме Световния ден на сърцето. На този ден обществото се сплотява посредством разнообразни начинания в борбата със сърдечно-съдовите болести.Ежегодно 18.6 млн. души умират от проблеми със сърдечно-съдовата система, което е към 33% от всички смъртни случаи в международен мащаб. Най-честата причина за гибел са исхемичната болест на сърцето и инсултът. Данните сочат, че на всеки 20 секунди някой в Европа получава инсулт или инфаркт. Високото кръвно налягане, високата кръвна захар, високият холестерол, неналичието на физическа интензивност, неправилното хранене и тютюнопушенето усилват доста рискът от проблеми със сърдечно-съдовата система.

България не изостава в тази статистика. Данните сочат, че у нас на всеки 3 индивида 2 умират от сърдечно-съдови болести (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). През първите шест месеца на годината у нас 6166 българи са умряли от инфаркт, а 23 672 от инсулт сочат данните на Националния център по публично здраве и разбори. Според статистиката има нарастване по отношение на предходната година.

Една от главните цели на Деня на сърцето е колкото се може повече хора да научат за рисковите фактори на сърдечно-съдовите болести, с цел да могат контролирайки ги, да се предпазят. Сред сериозните аргументи за ранната поява на сърдечно-съдови проблеми е високият холестерол. Данните сочат, че 7 от 10 възрастни в Европа имат висок LDL холестерол, без значение от това, че одобряват липидопонижаващи лекарства.

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, което се характеризира с високи равнища на така наречен " неприятен " холестерол. Когато количеството му е над нормата, това води до появяването на атеросклеротични плаки, вследствие на което артериите стават плътни и твърди, а еластичността на стените им се нарушава. Ако част от атеросклеротичните плаки се откъснат, може да се получи съсирек, който да стане причина за инсулт или инфаркт.

Пациентите, страдащи от ФХ, не могат да преработят холестерола, който организмът им създава. Заболяването е наследствено и в случай че човек боледува от него, има доста огромна възможност да се съобщи на децата му. Хората с ФХ имат 20 пъти по-висок риск от развиване на ранно нападателно сърдечно-съдово заболяване. Данните сочат, че болните от ФХ в света са към 35 млн. души, като близо 90% от пациентите не знаят за положението си и научават за казуса едвам след инфаркт.

Основните признаци на ФХ са издутина или бучки към пръстите, лактите и коленете, наречени „ ксантоми ", жълтеникави белези към очите или бяла дъга покрай оцветената част на окото („ Аркус корнеалис " ), болежка в гърдите (стенокардия, гръдна жаба), както и признаци на преходни нарушавания на мозъчното кръвообращение, да вземем за пример проблеми в говора, уязвимост на ръка или крайник, както и загуба на равновесие.

Заболяването се диагностицира с постоянно проучване на общия холестерол, LDL ( " неприятен " ) холестерол, и равнищата на триглицеридите, както и след събаряне на фамилна анамнеза. Препоръчително е първото проучване на равнищата на холестерол да стане на възраст сред 9 и 11 години. Мъжете на възраст сред 45 и 65 години и дамите сред 55 и 65 години би трябвало да вършат теста един път на една-две години, а след 65 години - всяка година. Хората с ФХ би трябвало да наблюдават равнищата на холестерола си по-често.

Лечението на ФХ включва както смяна в метода на живот, по този начин и банкет на лекарства, които понижават равнището на холестерол в кръвта. Редовните профилактични прегледи и проучването на равнищата на холестерол в кръвта са метод за ранно разкриване и диагностициране на казуса.Повече информация за болестта може да намерите на Facebook страницата, подкрепена от Амджен България Какъв е твоят семеен отпечатък.

***
Фармацевтична компания Амджен разпростира капацитета на биологията в интерес на пациентите, страдащи от съществени болести, като открива, създава, създава и доставя новаторски медикаменти за хуманна приложимост. Този метод почива върху потреблението на принадлежности като най-високите постижения на човешката генетика за разгадаване на комплицираната природа на болесттите и задълбочено схващане на основите на човешката биология.

Амджен насочва своите старания в областта на нерешените медицински проблеми и употребява своя експертен опит в региона на биологичното произвеждане за намиране на решения, които усъвършенстват лечебните резултати и сензитивно трансформират качеството на живот. Пионер в региона на биотехнологиите от 1980 година, Амджен се разраства и трансформира в една от най-големите самостоятелни компании за биотехнологии в света с милиони пациенти във всички краища на планетата, разработвайки поредност от медикаменти с революционен капацитет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР