Смартфоните, оборудвани с изкуствен интелект, бяха основният фокус на Световния

...
Смартфоните, оборудвани с изкуствен интелект, бяха основният фокус на Световния
Коментари Харесай

Смартфоните с AI се тук - какво да очакваме от тях

Смартфоните, оборудвани с изкуствен интелект, бяха главният фокус на Световния мобилен конгрес, когато най-голямото комерсиално ревю за мобилни и информационни технологии в света се организира в Барселона предходната седмица.

Какво е AI телефон?

Това определение и какво би трябвало да включва оборудването е по-трудно за дефиниране и зависи от производителя, който питате.

Анализаторите, като цяло, са съгласни за няколко неща - че тези устройства ще имат по-усъвършенствани чипове за пускане на AI приложения и че тези AI приложения ще работят на устройството, а не в облака.

Компании като Qualcomm и MediaTek към този момент пуснаха чипсети за смарт телефони, които разрешават процесорната мощ, нужна за AI приложения.

Но AI технологията в телефоните не е нова. Някои аспекти на AI участват в устройствата от години и разрешават функционалности като резултати на замъгляване на фона на смарт телефони и редактиране на фотоси.
 Apple трансформира iPhone в AI смарт телефон след броени месеци
Apple трансформира iPhone в AI смарт телефон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

Новото е въвеждането на огромни езикови модели и генериращ AI. Големите езикови модели са големи AI модели, подготвени върху големи количества данни, които са в основата на приложения като необятно известните чатботове. Тези модели отключват нови функционалности, като да вземем за пример способността за чатботове да генерират изображения или текст от потребителска подкана.

" Не става дума единствено за съществуването на чатбот, ние имаме тези виртуални асистенти от известно време. Разликата е, че в този момент е генеративен, тъй че те могат да основат стихотворение или да обобщят срещи. Ако става въпрос за основаване на текст към изображение, това е нещо, което не е правено преди ", съгласно Брайън Ма, вицепрезидент по проучване на потребителските устройства в IDC, представен от CNBC.

Другата огромна част от пъзела на AI смарт телефоните е терминът " AI на устройството ". Преди това доста AI приложения на устройства в действителност бяха отчасти обработвани в облака, след което се изтегляха на телефона. Но усъвършенстваните чипове и опцията огромните езикови модели дейно да стават по-малки евентуално ще накарат повече AI приложения да се извършват единствено в устройството, а не в център за данни.

" Мисля, че една от огромните истории ще бъде способността на AI моделите също да работят нативно на самите устройства и това е мястото, където евентуално стартира да се трансформира малко повече в смяна на играта ", съгласно Бен Ууд, основен анализатор в CCS Insight, представен от CNBC.

Производителите на смарт телефони споделят, че AI на устройството усъвършенства сигурността на оборудването, отключва нови приложения и ги прави по-бързи, защото обработката се прави на телефона.

Това може да отключи нови приложения, които разработчиците могат да основат, споделиха Ма и Ууд.

В последна сметка, сподели Ууд, производителите на смарт телефони желаят да реализират " изпреварващо пресмятане " - концепцията, че AI " е задоволително образован, с цел да научи държанието ви като консуматор и да направи устройството доста по-интуитивно и предсказващо какво желаете да извършите по-късно, без да се постанова да направи доста.

Ето главните заключения от събитието в Барселона и какво значи то за Apple и останалите огромни софтуерни компании:

По-скъпи AI телефони

Повечето смарт телефони към този момент имат достъп до AI посредством приложения като ChatGPT или Gemini на Гугъл, само че идващият ви телефон — в случай че приемем, че купите нещо относително ново — ще има технологията, вградена напряко в системата.

Водещи смарт телефони на шоуто от Samsung Electronics и китайският производител Honor - към този момент на пазара - се зареждат от чипове от Qualcomm и Micron Technology, позволявайки AI на устройството, за разлика от изпращане на информация до сървър за обработка. Това би трябвало да отстрани пречките пред поверителността и потреблението на данни за необятното приемане.

Това няма да е единствено за телефони от висок клас. Qualcomm и неговият тайвански съперник MediaTek пуснаха процесори от междинен клас с вградени AI благоприятни условия.

Въпреки това, в последна сметка е евентуално AI да значи по-скъпи телефони, защото производителите се стремят да извлекат оптималната изгода от нов цикъл на надграждане след няколко мудни години за бранша на смарт телефоните.

Все още няма " убийствени " AI функционалности

От всички смарт телефони, показани на MWC, Galaxy S24 Ultra на Samsung беше най-богатият на AI функционалности - предлагащ " Кръг за търсене ", превод в действително време и подпомагано от AI водене на бележки - само че всички те са по-скоро " хубави да ги имаш ", в сравнение с принадлежности, които би трябвало да имате.

Поддържаната от Гугъл функционалност " Кръг за търсене " за изображения може да бъде потребна концепция за извършване на покупки и пътешестване, само че може да е сложна за фина конфигурация. Например, ограждането на съдове в фотография на кухня води до предложения за закупуване на сходни съдове и предписания за храна.
 Qualcomm чака да си купите нов смарт телефон поради AI
Водещ производител на чипове чака да си купите нов смарт телефон поради AI

Ще се върне ли търсенето на устройства към растежа?

Преводът в действително време ще бъде превъзходен за постоянно пътуващите, само че може да е от лимитирана приложимост в противоположен случай. Воденето на бележки благодарение на изкуствен интелект наподобява по сходен метод като относително нишова за множеството консуматори, които не употребяват телефона си главно за работа.

Може би най-впечатляващо приложение е функционалността за нощна снимка, подпомагана от AI на Samsung, която би трябвало да завоюва минимум феновете на звездите, само че може да не е задоволителна, с цел да притегли масите.

" Тази година в действителност е за хардуера ", сподели Кристофър Мур, вицепрезидент по маркетинга на мобилния бизнес на Micron, в изявление за Barron " s в MWC. " Ще отнеме година или две, до момента в който тези неща в действителност се развият. "

Това също значи, че към момента няма потребност да се паникьосвате за Apple. Компанията наподобява, че има задоволително време да усъвършенства личния си AI метод преди стартирането на идващия iPhone.

Изобилие от аксесоари

Когато изкуственият разсъдък стане по-широко публикуван, нуждата непрекъснато да изваждате телефона си и да докосвате екрана му би трябвало да бъде понижена. Тук идват аксесоари като смарт часовници, смарт пръстени и смарт очила.

Сред хардуера, който получи най-голямо внимание на MWC, беше основаното в Сан Франциско започващо устройство Humane, Ai Pin, което включва помощник ChatGPT. Беше показано по какъв начин дава отговор на въпроси, прави фотоси и изпраща текстове, с надзор, наличен както посредством глас, по този начин и посредством лазерен екран, който може да проектира върху дланта ви и да бъде манипулиран посредством жестове с ръце.

Междувременно Samsung даде и стеснен прелиминарен обзор на своя Galaxy Ring, който корейската компания се надява да обезпечи комфортна 24-7 здравна информация за следене, която по-късно може да бъде интерпретирана от неговия Galaxy AI, ситуиран на смарт телефона.

Тези аксесоари няма да заменят вашия смарт телефон. Дори представител на Humane - един от дребното огромни аксесоари, които не са свързани с някой от производителите на телефони - сподели на Barron`s, че концепцията е да се направи нещо, което да разшири вашия смарт телефон, вместо да го измести напълно.

Но това значи, че всеки производител, в това число Apple, ще би трябвало да намерения по какъв начин смарт телефон с задействан AI може да работи с по-широка гама от устройства.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР