Смартфонът и телевизорът явно са сред най-важните устройства за българите.

...
Смартфонът и телевизорът явно са сред най-важните устройства за българите.
Коментари Харесай

Телефонът е стока № 1 на изплащане

Смартфонът и тв приемникът очевидно са измежду най-важните устройства за българите. През първите 6 месеца на 2019 година 56% от заявките за покупка на артикули на погашение, подадени към " БНП Париба Лични Финанси ", са били за съвременни смартустройства за връзка и развлечение. Това са част от главните трендове в новото издание на класацията " Топ 10 на погашение ".

В същото време българите влагат повече пари в бяла техника и мебели. За интервала януари-юни 2019 година хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за дивани и обзавеждане за спалня.

Експертите регистрират, че смарт телефони се купуват най-често по две аргументи. Първата е бързото развиване на мобилните услуги и устройства. Няколко проучвания демонстрират, че България е измежду страните с най-хубав мобилен интернет, който се чака да се усъвършенства още повече с развиването на 5G технологията. Това позволява смартфоните да се употребяват като портативни компютри, таблети и даже тв приемници. Второто пояснение е, че смарт телефоните се амортизират по-често.

Любопитно, само че ненапълно предстоящо е и това, че най-често смарт телефони на изплащане купуват хора до 30-годишна възраст. 68% от настояванията, подадени от 18–20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20–29 г. числото е 47%. Това демонстрира, че смарт телефонът е общоприетата първа покупка на вноски за младите българи, които вършат първите си стъпки в потреблението на финансови артикули. Най-често купуваният модел мобилен телефон е за приблизително 460–500 лв.. 

Тазгодишната ранглиста демонстрира, че българите последователно заменят своите " типичен " тв приемници с съвременни смартустройства, които са на междинна цена от 670–720 лева и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и други

В същото време най-търсената бяла техника, купувана на погашение, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например най-търсеният ледник през първата половина на 2019 година е по-скъп с 47% спрямо този през първата половина на 2018 година и междинната му цена е 730–780 лева. Същото се отнася и за пералните машини. Друга продуктова група, която отбелязва забележителен междинен растеж на цените, е обзавеждането за спалня. През първата половина на 2019 година българите са закупили спалня на междинна цена 900–950 лева Това е растеж от 38% в съпоставяне с  2018 година, когато междинната цена е била около 600–650 лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР